/Volontärbyrån/

Volontärbyrån hjälper er att hitta frivilliga!

Vi på Volontärbyrån gör det enklare för organisationer att hitta frivilliga. Vi förmedlar volontäruppdrag från frivilligorganisationer i hela Sverige och utbildar i volontärsamordning. Hos oss kan ni som ideell organisation lägga ut uppdrag som sedan kan sökas av volontärer. Här kan du registrera dig och söka volontärer >

 

Ny handbok för volontärsamordnare

Handboken_framsida

Nu är den här! Volontärbyråns nya handbok – Att leda frivilliga i föreningslivet.

 

Boken riktar sig till alla ideella organisationer som vill få stöd och inspiration i sitt arbete med frivilliga.

 

I boken får du bland annat träffa Per Nohr från IK Sirius och Cecilia Åhl från Unicef och ta del av deras erfarenheter och tips. Personliga berättelser varvas med teori kring frivillighet och föreningsengagemang.

 

Vår ambition är att handboken ska vara som en kompis – som svarar på frågor, ger stöd, inspiration och förslag. Med hjälp av boken vill vi också väcka tankar och frågeställningar kring hur du gör och varför. Handboken innehåller allt ifrån hur ideellt engagemang på bästa sätt uppmuntras till vad du bör tänka på när det gäller försäkring för de frivilliga.

 

Ur innehållet;

• Den senaste siffrorna – aktuell forskning och undersökningar om ideellt engagemang

• Personliga berättelser – från volontärer och samordnare runt om i Sverige

• Lättillgängligt innehåll – språk och innehåll vänder sig till en bredd av människor och föreningar

 

Köp boken till priset 350 kronor styck (+ porto). Vid beställning över 12 böcker 300 kronor per bok och portofritt. Ange antal, namn, adress, faktureringsadress när du skickar in din beställning. 
Jag vill beställa boken >>
Jag vill läsa ett smakprov ur handboken >>

 

 

Vi utbildar dig som leder eller ansvarar för frivilliga i föreningslivet.

Se aktuella utbildningar och på vilka orter vi erbjuder utbildning.
Läs mer och anmäl dig till våra utbildningar >

 

Kunskapsbank – få tips och råd – få stöd i ditt arbete med volontärer

I Kunskapsbanken har vi samlat tips och råd samt användbara mallar som kan vara relevanta för dig i ditt arbete som volontärsamordnare.

I Kunskapsbanken kan du ladda ner våra populära skrifter.

Läs mer på Kunskapsbanken >

 

 

Tre frågor om ”Att leda frivilliga i föreningslivet” till Marita Klasson, redaktör

Vem tänkte ni på Volontärbyrån på då ni skrev handboken?

— Oj, det var många vi tänkte på! Framförallt de volontärsamordnare som vi har träffat genom vårt arbete med att stödja föreningar. Kort och gott på alla dem som på ett eller annat sätt leder eller ansvarar för frivilliga i föreningar och hur deras vardag ser ut.

 

Vad i handboken gillar du bäst?

— Att den innehåller så mycket. Du kan få kunskap om vad forskning och andra undersökningar har dragit för erfarenheter om det ideella engagemanget i Sverige. Du kan lära dig mer om vad som engagerar och driver människor till att engagera sig och mycket, mycket mer.

 

Varför ska jag läsa boken?

— Vi har tagit fram en handbok som är relevant för alla slags föreningar, alltifrån en liten grupp eldsjälar som driver en förening till den större ideella organisationen. Du får konkreta tips och råd hur du kan göra i din egen verksamhet. Vi har en massa citat och berättelser som andra har delat med sig av och säkert finns det saker som du kan känna igen dig i, ”det där skulle kunna varit min organisation”. Den feedback vi fått genom åren är att vår handbok har fungerat som ett uppslagsverk och en bästa kompis, vilket är ett bra betyg för oss!

 

Tre frågor om ”Att leda frivilliga i föreningslivet” till Petra Emtestam, formgivare

Vem tänkte du på då du formgav boken?

— Jag tänkte på någon som är van att använda handböcker, någon som är van vid att handböcker ofta kan vara lite tråkiga och otillgängliga i sin form – trots att innehållet är spännande.

 

Vilket kapitel gillar du bäst? Varför?

— Kapitel 8, dels för att det är intressant med hur man stimulerar engagemang och dels för att jag kunde gå loss med att visualisera några tips på motivation här.

 

Hur är det att formge en handbok?

— Det är fantastiskt roligt, särskilt samspelet mellan form och innehåll. Formen ska locka till läsning och texten inspirera till handling. Till skillnad mot andra böcker ska handböcker både förmedla kunskap och fungera som en verktygslåda för hur man kan använda kunskapen.