516 volontäruppdrag
Gunilla Yhuel Sätterberg

Årets volontär hjälper äldre att hänga med i tekniken

Årets volontär 2018 heter Gunilla Yhuel Sätterberg och är handledare och styrelseledamot i SeniorNet Botkyrka. Ett stort grattis säger vi på Volontärbyrån!

-En halv miljon personer står utanför vårt digitala samhälle, och de flesta av dem är äldre, säger Gunilla. Jag vill bidra till att minska den siffran, eftersom kunskap om datorer, mobiler och sociala medier kan öppna en helt ny tillvaro för de äldre, där de kan hålla kontakt med vänner och familj och sköta vardagsbestyr som att betala räkningar. SeniorNet handlar inte bara om att lära sig tekniken, vi är väldigt mycket en social träffpunkt också, och det är viktigt för att bryta isolering och ensamhet. Det är fantastiskt att genom utmärkelsen Årets volontär få möjlighet att belysa frågan om äldres digitalisering, som ligger mig mycket varmt om hjärtat.

-Gunilla är en fantastisk representant för alla ideellt engagerade i Sverige, säger Maria Alsander, verksamhetsledare Volontärbyrån. Vi fastnade för beskrivningen av hennes personliga egenskaper, att hon sprider positiv energi och glädje omkring sig, samtidigt som hon genom konkret verksamhet hjälper äldre att stärka sin digitala kunskap. Årets volontär ger oss chans att i dag på Frivilligdagen sätta ljus på det enastående starka engagemang som finns i Sverige.

Motivering

Gunilla bidrar på ett innovativt sätt till att minska det digitala utanförskap som många äldre lever i. Genom sitt engagemang i SeniorNet Botkyrka främjar Gunilla äldres förmåga att använda den digitala teknik som är en förutsättning för att delta i dagens samhälle. Kunskap om datorer, mobiler och sociala medier öppnar ofta en helt ny tillvaro för de äldre där de kan hålla kontakt med vänner och familj, sköta vardagsbestyr som att betala räkningar och vara aktiva i samhällsdebatten. Listan kan göras lång eftersom verkligheten blir allt mer digital.

Gunilla leder kurser och cirklar med stor entusiasm och har hjälpt och inspirerat många äldre genom åren. Hon bidrar ständigt med nya idéer och exempelvis startade hon våren 2018 en ny verksamhet som kallas Mobiljunta. Här träffas äldre och hjälper varandra med sina smarta telefoner och surfplattor. Gunilla är alltid glad och positiv och har dessutom har en god pedagogisk förmåga. Hon är lättsam och rolig och uppskattad i sin förening. Hon tar också strid för det som hon tror på och vill aktivt förändra och förenkla för äldre att kunna delta i dagens digitala samhälle.

Pressklipp om Årets volontär:

TV4 Nyhetsmorgon:

Årets Volontär: "Jag öppnar världar för människor"

Mitt i Stockholm:

Gunilla startade mobiljunta för äldre – prisas

BotkyrkaDirekt:

Gunilla lär Botkyrkas äldre att surfa - prisas