768 volontäruppdrag

Tre knep för att lyfta engagemanget i coronatider

Volontärbyrån möter just nu många organisationer som funderar på hur de ska få sin verksamhet att fungera. Här delar Johan Dahlén, utbildningsansvarig på Volontärbyrån, med sig av några av de lärdomar och erfarenheter han fått i mötet med andra ideella organisationer.

1. Det måste kännas meningsfullt 

Grunden för det ni gör måste vara att det känns meningsfullt för er – för er målgrupp och era volontärer. Se gärna om ni kan erbjuda ett mervärde i era aktiviteter – kan ni exempelvis erbjuda en kort föreläsning eller utbildning i ett relevant ämne för att locka fler? Fundera på vad som gör människor beredda att lägga sin tid – ofta är det sådant som både bidrar till organisationens syfte och mål och till volontärens egen utveckling. 

2. Lös det tillsammans – ensam är inte stark 

Hitta inte på alla lösningar själv, ta hjälp av de frivilliga och fråga dem hur de tror att ni bäst löser situationen tillsammans. Har de förslag eller idéer på hur ni kan anpassa er verksamhet i coronapandemin?

3. Alla ska med 

Försök att få med så många du kan – även den som initialt varit skeptisk till att ta steget över till det digitala. Fundera över hur ni kan sänka trösklarna för att mötas online – kan ni erbjuda en utbildning i de digitala verktyg som ni använder. Många organisationer som vi talat med under pandemin upplever att många volontärer hade ett motstånd till det digitala till en början men börjar nu bli varma i kläderna och har till och med börjat uppskatta att träffas digitalt. 

Ta del av fler artiklar på ämnet 
Så leder du frivilliga på distans
Digitala tips till organisationer i tider av fysisk distansering

Vi tar gärna emot era tips och erfarenheter, mejla oss på [email protected]