513 volontäruppdrag

Tre tips: Motivera era ideella

Skapa god stämning, ha personlig kontakt och påminn volontärerna om vad de bidrar till. Det är tre tips för att peppa och motivera volontärer till att fortsätta sitt engagemang.

Många organisationer tycker att det ibland är svårt att nå nya personer och att behålla de som redan är engagerade. Här ger vi dig några tips på vad ni kan göra för att era ideella ska känna sig motiverade i sina uppdrag och stanna längre i sitt engagemang:

  • Visa vad engagemanget bidrar till
    Volontärer vill göra skillnad! Se därför till att de uppgifter och uppdrag som finns stödjer föreningens mål. Glöm inte bort att påminna volontärerna då och då om vad just deras insats bidrar till.
  • Ha roligt tillsammans
    Skapa en god stämning och ha roligt tillsammans! En vanlig anledning till att vi engagerar oss ideellt är för att vi vill göra saker tillsammans och lära känna nya människor. En grupp som trivs ihop kommer vilja fortsätta engagera sig.
  • Se individen!
    Lägg lite extra krut på att ha en god kontakt med era volontärer. Det börjar redan vid första kontakten, och här gäller det att svara intresserade personer så snabbt som möjligt! När någon väl börjat engagera sig hos er, fråga varför de har valt att engagera sig hos er, och ställ stäm sedan regelbundet av kring hur de trivs och vad de motiveras av. Då kan ni tidigt upptäcka om någon behöver mer stöd eller vill ha en ny uppgift. Många organisationer säger att de inte riktigt vet varför människor slutar – du kan öka era chanser att behålla människor genom mer regelbundna avstämningar.

Vill du ha fler tips och utbyta erfarenheter med andra kring detta?
Välkommen att anmäla dig till vår utbildning ”Motivera och behålla frivilliga”. Utbildningen handlar om hur ni som förening kan arbeta med att behålla de ideella i föreningen längre och förhindra att människor slutar sitt engagemang av anledningar som ni har chans att påverka. ​Läs mer här.