Varför engagerar sig människor ideellt?

Varje år frågar Volontärbyrån över 1000 volontärer om varför de engagerar sig ideellt. Resultaten sammanställs i Volontärbarometern.

En ung person med ett mycket stort engagemang för nyanlända och som gärna vill fortsätta att engagera sig. Det kännetecknar 2015 års volontär i Volontärbyråns undersökning Volontärbarometern. 

-Jag ville engagera mig när jag såg och läste om alla flyktingar på väg genom Europa, säger en volontär i undersökningen. Jag känner att det är viktigt att det finns många som välkomnar dem hit. Man behöver bara tänka: tänk om det var jag som knackade på dörren till Europa.

Var tredje volontär anger att flyktingsituationen var det som fick dem att ta steget och göra en ideell insats. Det innebar att integration och asyl blev det mest populära ändamålet för engagemang (42 procent), följt av barn- och ungdomsfrågor och social utsatthet.

-Under hösten gjorde många väldigt stora insatser för att stödja människor på flykt, och det är glädjande att se att så många vill fortsätta att engagera sig, säger Maria Alsander, verksamhetsledare på Volontärbyrån. Dessutom är det väldigt många unga människor som vill göra skillnad, tvärtemot vad många kanske tror. Vi ser också att volontärer helst vill engagera sig långsiktigt snarare än att vara ”engångsvolontärer”.

Ladda ner Volontärbarometern här >