Riddersviks 4H-gård

Utan volontärerna skulle vi inte klara oss!

Riddersviks 4H-gård

Utan volontärerna skulle vi inte klara oss!

I slutet av en lindallé i Hässelby Villastad ligger Riddersviks 4H-gård, som vill öka barns självförtroende genom att de får ta hand om djur. Fem volontärer, som alla hittade sitt engagemang via Volontärbyrån, engagerar sig på 4H-gården som helgskötare. Cecilia är anställd och arbetar på gården och berättar vad som gjorts sedan de flyttade dit i våras:   
– Vi hyr gården av Stockholms stad och när vi kom hit var trädgården ganska nedgången. Det i kombination med att det var tjäle väldigt länge i år gjorde att vi kom igång lite senare än planerat med att bygga hagar. Det gick åt många timmar för att hamna där vi är idag men vi är riktigt stolta över resultatet, säger Cecilia.   
På gården är det just nu sommarläger och 14 glada barn hjälps åt att sköta gården och ta hand om djuren. På gården bor kaniner, minigrisar, får och lamm, hästar och katter och till hösten kommer det att flytta in några höns. Dessutom huserar där några minigrisar vid namn Herr Nilsson och hans kompis Lillebror.
 – Vi försöker värna om våra svenska kulturarvssorter. Det är bäst för alla, djuren är anpassade för vårt svenska klimat och vi ser till att våra gamla ursprungsarter finns kvar, berättar Cecilia. 

 Krävs mycket ideellt engagemang 

– Just nu har vi fem aktiva volontärer som sökte uppdraget via Volontärbyråns förmedling under våren, säger Cecilia. De har gått utbildning och under sommaren hjälper de till att vara helgskötare, utan dem skulle vi inte klara oss. Om du trivs att vara ute i naturen, mysa med djuren, mocka och sköta en gård men samtidigt ha det lugnt och stilla är helgskötare något för dig. Till hösten kommer vi säkert behöva fler helgskötare, så håll utkik!  

Fler berättelser