Brottsofferjouren, Västernorrland — Härnösand

Vi söker medmänniskor

Det här uppdraget går inte att anmäla sig till längre.
Spara

Beskrivning

Brottsofferjouren Västernorrlands främsta uppgift är att som medmänniska ge stöd till personer som drabbats av brott.

Våra stödpersoner hjälper brottsdrabbade i det akuta skedet och våra vittnesstödjare hjälper samma människor när vittnen och målsäganden kallas till rättegång p.g.a.det inträffade brottet.

Genom ett gott samarbete med polisen så får vi kontakt med personer som behöver någon att prata med efter det att de har drabbats av ett brott. Att råka ut för ett brott är för många en traumatisk händelse. Detta gäller såväl "enkla" brott, t.ex skadegörelse, som mer dramatiska brottstyper. Det har visat sig att upplevelsen att "någon bryr sig" en sådan gång är ovärderlig. Ofta räcker det med att vår stödperson ringer den utsatte och att denne i ett enkelt telefonsamtal får berätta vad som hänt och hur man känner sig efter en sådan händelse. Stödpersonens primära uppgift är att lyssna men naturligtvis kan det också bli frågan om viss rådgivning. Vi utbildar gratis alla stödpersoner.

Vittnesstödjarens uppgift är att hjälpa den som är kallad till rättegång i domstol för att vittna. Stödet består av att i anslutning till rättegången hjälpa berörd person att finna sig tillrätta i domstolen, att lugnande berätta om hur en rättegång går till och vad som kommer att hända i rättegångssalen. Kanske också att i förväg visa hur själva rättegångssalen ser ut etc. Vi utbildar alla vittnesstödjare gratis.

Som stödperson och vittnesstödjare jobbar man ideellt och får ingen formell lön för uppdraget men i stället otroligt mycket tacksamhet från alla de som drabbats av brott och därför får kontakt med oss. Man får verkligen känna att man gjort något gott och det är värt allt!



 

Minsta åtagande

Uppdraget som stödperson sker som regel genom telefonsamtal hemifrån men kan också ske på annan plats. Vittnesstödsuppdraget genomförs i domstolens foaje eller i anslutning till denna.

När och var sker uppdraget

Uppdraget som stödperson sker som regel genom telefonsamtal hemifrån men kan också ske på annan plats. Vittnesstödsuppdraget genomförs i domstolens foaje eller i anslutning till denna.

Ändamål

Uppgifter

Åtagande

  • När

    Kväll, dag

  • Typ av uppdrag

    Kontinuerligt uppdrag

Spara

Senaste uppdragen