Under 2017 delade Volontärbyrån ut utmärkelsen "Årets volontär" för första gången för att uppmärksamma det ideella engagemanget i Sverige. Vinnaren korades på FN:s Internationella frivilligdagen den 5 december 2017.

110 nomineringar

Totalt skickades 110 nomineringar in.

Kampanjen pågick under oktober - december.

Sju personer gick till final

Vinnaren tog emot priset på Forums Civilsamhällesmingel

Mahfozullah ”Maffe” Ganji, styrelseledamot och engagerad i ungdomsorganisationen Tamam Lund blev Årets volontär 2017

"Jag vill hjälpa andra precis som personer hjälpte mig när jag kom till Sverige"

Glädje som smittar av sig, ett stort ansvar för sina uppgifter i föreningen och en positiv energi för allt han tar för sig. Det kännetecknar Årets volontär Maffe, 17 år, styrelseledamot och engagerad i ungdomsorganisationen Tamam Lund.

- Först trodde jag inte att det var sant, men när jag förstod att Tamam verkligen hade nominerat mig blev jag jätteglad, säger Maffe. Jag hade inte tänkt på att det jag gör är värt så mycket. Det känns underbart att tänka sig att jag, Maffe, blev Årets volontär!

Se inslaget från i morse Tv4:s nyhetsmorgon "Årets volontär: "Jag vill hjälpa andra precis som personer hjälpte mig när jag kom till Sverige"

-Maffe är egentligen en typisk volontär, säger Maria Alsander, verksamhetsledare Volontärbyrån. Han engagerar sig både väldigt konkret genom att exempelvis organisera träffar för ungdomar och att översätta, men också långsiktigt genom att sitta i Tamams styrelse och arbeta för att synliggöra föreningen utåt. Dessutom beskrivs han som en otroligt positiv person, som alltid ser till att alla får vara med. Vi är glada att få utse Maffe till Årets volontär, för att han genom sitt engagemang är en fantastisk representant för Sveriges tre miljoner ideellt engagerade.

Läs mer om Maffe i vårt pressmeddelande och följ Facebook och Instagram för fler nyheter om ideellt engagemang.

Volontärbyråns motivering:
Mahfozullah ”Maffe” Ganji, styrelseledamot och engagerad i ungdomsorganisationen Tamam Lund

Maffe har en förmåga att genom sitt engagemang sprida glädje och positiv energi omkring sig. Maffes arbete syns inte alltid utåt men har stor betydelse för föreningen Tamam Lund. Han anordnar träffar för aktiva i föreningen, han värvar medlemmar, han representerar föreningen på möten med kommunen och mycket, mycket mer. Ingenting verkar vara för svårt för honom och han ställer alltid upp. Maffes ideella engagemang bidrar till ett samhälle där människor möts och där ungas engagemang får växa och ta plats. Som Årets volontär är Maffe en sann inspiratör och en fantastisk representant för Sveriges tre miljoner ideellt engagerade.

De sju finalisterna i Årets volontär

  1. Rubina Abbas, ansvarig för ungdomskaféet i Våga Hjälpa, Stockholm
  2. Simon Billemar, engagerar sig mot machokultur och för killars psykiska hälsa i Under Kevlaret, Vadstena
  3. Ram Cornejo, ledarutbildare i Löparakademin, Stockholm
  4. Mahfozullah Ganji, styrelseledamot i Tamam Lund, Lund
  5. Marie Ganters, styrelseledamot, utbildare och föreläsare i Spädbarnsfonden, Dalarna
  6. Aline Groh, ledare för fritidsverksamhet för unga med funktionsnedsättning i Funktionsrätt Östergötland, Linköping
  7. Karin Hendahl, valberedare och medlemsregisteransvarig i Svenska Ödemförbundet, Stockholm

- Det blev ett fantastiskt gensvar från Förenings-Sverige, säger Maria Alsander, verksamhetsledare på Volontärbyrån. Vi fick in så många fina nomineringar, och helst så skulle vi ha velat utse alla. De finalister vi valde tycker vi representerade en bredd av det ideella engagemanget i Sverige, samtidigt som de som personer gjorde enastående insatser i sina organisationer.

Nyheter & tips

http://tinyurl.se/aretsvolontar
"Jag vill hjälpa andra precis som personer hjälpte mig när jag kom till Sverige"
Volontärbyrån har lanserat en ny skrift som ger föreningar tips råd kring att skapa en jämnare fördelning av kvinnor och män i styrelsen.
Åtta av tio upplever att de mår bättre tack vare sitt engagemang. Det och mycket mer visar vår nya undersökning Volontärbarometern som vi gör varje år bland de som sökt uppdrag på Volontärbyrån.
Tycker du att det är svårt att beskriva er verksamhet och era aktiviteter som uppdrag? Här nedan får du några handfasta råd som hjälper dig att formulera volontäruppdrag.