Västerhaninge sjöscoutkår — 2 platser

Starta en ny scoutavdelning!

Beskrivning

VEGA, VÄSTERHANINGE, ÖSTERHANINGE, HANINGE, TUNGELSTA, LANDFJÄRDEN, SEGERSÄNG

Kåren har under det senaste året vuxit och allt fler barn och unga vill bli sjöscouter. Inför vårterminen söker vi nu dig som vill starta ytterligare en avdelning för de yngsta scouterna (spårare, åk 2-3) i kåren. Du har scout och/eller ledarerfarenhet sedan tidigare, kanske var sjöscout som yngre eller har varit ledare på en seglarskola, och vill få chansen att bygga upp en egen avdelning i en befintlig sjöscoutkår.

Vi har båtar (spårarna seglar främst optimistjollar), lokaler, rutiner och ett namn till avdelningen: Ankaret! Det finns också en systeravdelning som heter Bojen som det går bra att lära av och ha samarbete med.

Avdelningarna har scoutaktiviteter en gång i veckan och genomför några dagsutflykter/övernattningar/helgseglingar varje termin. Avdelningens ledarteam ansvarar gemensamt för att det görs ett terminsprogram och genomför programmet. Ledarteamet har också ansvaret för kontakten med barnens föräldrar, att närvaro rapporteras och att avdelningen interagerar med övriga i kåren. Den ansvariga avdelningsledaren tar extra ansvar för att uppgifterna fördelas såsom planering, säkerhet, ekonomi, medlemskap och administration.

Att vara ledare i sjöscouterna är både roligt och ansvarsfullt. Det handlar främst om att göra aktiviteter med scouterna i din grupp. Att ge unga möjlighet att utvecklas och växa är viktigare än att genomföra en aktivitet korrekt. Som scoutledare är du stödjande och lyssnande. Du har ett schysst bemötande, skapar trygghet i gruppen och ger alla chans att utvecklas efter sina förutsättningar.

Vi förväntar oss inte av ledarna i kåren att de ska kunna allt – vi jobbar i team och lär av varandra och där någon är duktig på segling är någon annan duktig på lekar, friluftsliv eller sjukvård.

Vi erbjuder dig kostnadsfri ledarutbildning, där du börjar med att gå kursen Trygga Möten och därefter Leda scouting och och SjöLU (sjöscoutledarutbildning). För dig som tar på dig ansvaret som avdelningsledare förväntar vi oss också att du efter det första året som ledare går utbildningen Leda avdelning. 

Vi kräver att du blir medlem (för att försäkringar ska gälla), visar registerutdrag ur belastningsregistret och går kursen Trygga möten i samband med att du börjar som ledare hos oss.

Minsta åtagande

3-4 kvällar per månad, samt en dagsutflykt och några helger med aktiviteter, samt tid för planering. Tillkommer också 3 timmar för kursen "Trygga möten" och en heldag för introduktionskursen "Leda scouting". Därefter två helger för kursen "Leda avdelning" under ditt andra år som scoutledare. Positivt om du också vill delta när vi gör iordning båtarna för sommaren och vintern.

När och var sker uppdraget

I huvudsak i Östnora som ligger i södra delen av Haninge kommun precis norr om Nynäshamns kommun. Uppdraget gäller till att börja med under 2024. Om du trivs hoppas vi att du stannar som ledare hos oss.

Platser

  • Haninge
  • Nynäshamn

Ändamål

Uppgifter

Åtagande

  • När

    Helg, kväll

  • Typ av uppdrag

    Kontinuerligt uppdrag

Senaste uppdragen

Skog och Ungdom Väst

Nya medlemmar till vår styrelse

  • Barn och ungdom
  • Djur och natur
Plats Ale, Alingsås, Bengtsfors och 46 andra platser
Fjärrarbete På distans