Röda Korsets Ungdomsförbund, Riks

Valberedningsledamot till Röda Korsets Ungdomsförbund

Det här uppdraget går inte att anmäla sig till längre.
Spara

Beskrivning

Tycker du att rekrytering är spännande gillar att möta engagerade? Vill du påverka Röda Korsets Ungdomsförbunds framtid? Tycker du dessutom att föreningsdemokrati är viktigt? Sök då till den nationella valberedningen! 
 
Röda Korsets ungdomsförbund kämpar för ett samhälle som bygger på kärlek och respekt där alla barn och unga kan känna sig trygga och må bra. Vi är unga som jobbar för unga. 
Vi finns i barn och ungas vardag när dom behöver oss som mest. Våra verksamheter utgår från barnkonventionen. Vi arbetar för att barn och unga ska känna sig delaktiga, ska känna att dom kan påverka sin vardag samt ska ha tillgång till en trygg och meningsfull fritid. Röda Korsets Ungdomsförbund är en politiskt och religiöst obunden organisation. 
 
I valberedningen kommer du att samordna och driva hela rekryteringsprocessen, bland annat genom att utvärdera organisationens behov, utforma kravprofiler och annonser, göra urval, hålla intervjuer och slutligen föreslå kandidater till ledningsuppdrag. Du kommer att utveckla dina sociala och organisatoriska förmågor samtidigt som du får möta människor med många olika kompetenser och bakgrunder. Som en del av uppdraget kommer valberedningen att träffa ledamöter i förbundsstyrelsen och lokala styrelser samt medlemmar för att ta fram kravprofiler och leta kandidater. De flesta personer som kandiderar till ideella uppdrag brinner för socialt arbete och har ett starkt engagemang, vilket smittar. 
 
Till riksårsmötet lägger valberedningen fram förslag med lämpliga kandidater till bland annat förbundsstyrelse, verksamhetsrevisorer och valberedning inför kommande verksamhetsår. De föreslagna kandidaterna presenteras av valberedningen på riksårsmötet och medlemmarna beslutar därefter om det.  Detta betyder alltså att valberedningen inte tillsätter förtroendeuppdragen, men har ett väldigt viktigt arbete för att ta fram lämpliga kandidater. 
 
Vi söker dig som: 
 • Är under 31 år 
 • Delar Röda Korsets värderingar 
 • Har tid för uppdraget 
Som person ser vi att: 
 • Du är självgående 
 • Du är bra på att samarbeta 
 • Du är lyhörd, gillar att träffa engagerade och knyta bekantskaper 
Det är meriterande om du: 
 • Har erfarenhet av rekrytering 
 • Har erfarenhet av valberedningsarbete eller liknande uppdrag 
 • Har erfarenhet av kommunikation 
 • Har erfarenhet från RKUF 
 • Har erfarenhet av arbete i idéburen/ideell organisation 
 
Det viktigaste är att ha tid och engagemang för uppdraget. Vi letar efter personer till en mycket aktiv valberedning. 
 
Om uppdraget: 
Uppdraget är nationellt. Möten hålls regelbundet men hur ofta kan variera beroende på var i rekryteringsprocessen valberedningen befinner sig. Vi ser det som en tillgång att ha nationell spridning såväl som varierad bakgrund i övrigt bland våra medlemmar. Valberedningens ordförande såväl som övriga ledamöter väljs på antingen ett eller två år. Tillträde sker direkt efter du eventuellt blivit vald på årsmötet i juni 2023. Uppdraget är inte arvoderat, men utlägg i uppdraget ersätts. Du kan läsa mer om Röda Korsets Ungdomsförbund på www.rkuf.se. 
 
Ansökan: 
Välkommen att anmäla intresse med ett personligt brev och CV, senast den 1 mars 2023. 
Intervjuer med tänkbara kandidater sker under mars. 
Datum och plats för riksårsmötet är 2-4 juni i Karlstad. Närvaro vid mötet förväntas. 

Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt?

Minsta åtagande

Minsta åtagande är ett år, men du kan bli vald på två år. Tidsåtgången och hur ofta möten hålls bestäms av ordföranden och beredningen. Om valberedningen har fått i uppdrag att utse personer till vakanta förtroendeposter kan det förekomma mer arbete. Arbetets intensitet varierar mycket beroende på var i rekryteringsprocessen valberedningen befinner sig. Oftast är arbetsbördan större närmare sen höst och under våren inför nomineringarna till riksårsmötet (i slutet av maj/början av juni).

När och var sker uppdraget

Det genomförs företrädesvis på distans, men ordföranden och beredningen bestämmer formerna för sitt arbete och sina möten själva. Resor kan förekomma i uppdraget. Det kan handla om att träffa förbundsstyrelsen och medlemmar i lokalföreningarna. Även övriga ledamöter beredningen kan komma att resa i uppdraget. Dessutom förväntas valberedningen ha närvaro vid riksårsmötet.

Tillgänglighet

RKUF:s lokaler ska vara tillgänglighetsanpassade.

Ändamål

Uppgifter

Åtagande

 • När

  Helg, kväll

 • Typ av uppdrag

  Kontinuerligt uppdrag

Spara

Senaste uppdragen

Rädda Barnen Gävleborg

Läxhjälp Bollnäs

 • Barn och ungdom
 • Social gemenskap
 • Mänskliga rättigheter
Plats Bollnäs