Röda Korsets Ungdomsförbund, Stockholm Syd — 17 platser

Vill du göra skillnad för andra? RKUF Stockholm söker nya frivilliga för På Flykt!

Det här uppdraget går inte att anmäla sig till längre.
Spara

Sista anmälningsdatum

2022-01-10

Beskrivning

Är du under 30 år?

Brinner du för asyl-och migrationsfrågor och letar efter en värdefull aktivitet parallellt med studier eller arbete? 

Vill du bidra till ökad förståelse, skapa diskussion och väcka tankar kring hur det kan vara att tvingas lämna sitt hemland? 

Se hit!

Röda korsets Ungdomsförbund är en rikstäckande organisation där vi kämpar för ett samhälle som bygger på kärlek och respekt, där alla barn och unga kan känna sig trygga och må bra. Vill du vara med och bidra till detta arbete i Stockholm?

Vi söker nu nya frivilliga till På Flykt!

Om verksamheten På Flykt:
På Flykt är ett interaktivt rollspel som simulerar situationer som kan uppstå om en tvingas fly från sitt land mot en okänd framtid. Som workshopledare ställer du deltagarna inför en rad svåra val där besluten kan ge kännbara konsekvenser. Måste de lämna bort ett barn? Har de pengar nog att köpa mat?

Rollspelet är framtaget för att skapa diskussion, öka förståelse och väcka tankar kring hur det kan vara att tvingas lämna sitt hemland. Detta genom att ge deltagarna en konkret upplevelse av några av de situationer som en person på flykt kan ställas inför.

Rollspelet är baserat på vittnesmål från familjer som tvingats fly och framtaget för att göra siffror, information och mänskliga rättigheter till någonting som känns i magen.

Sammanfattningsvis är På Flykt är en punktinsats som är tänkt att fungera som en ögonöppnare. Under workshopens 2 timmar är den förändring vi kan bidra med begränsad, men det vi kan göra är att så ett litet frö- Som workshopledare ger du deltagarna mer förståelse och kunskap om flyktingars situation i världen samt om rätten att söka och åtnjuta asyl. Genom ditt viktiga arbete ökar vi förutsättningarna för att fler tar ställning för asylrätten och mot rasism.

Om rollen:
Som frivillig inom På Flykt har du möjlighet att engagera dig som workshopledare eller verksamhetsledare.

Workshopledare
Som workshop-ledare leder du grupper av skolungdomar genom rollspelet och guidar dem genom diskussioner, tankar och känslor som kan uppkomma under tiden. Passen avslutas med att workshop-ledaren presenterar information om migrationsströmmar i världen och belyser rätten till att söka asyl.

Utöver att bemanna och genomföra På Flykt-spelen förväntas du delta på utbildningar och planeringsmöten. Du förväntas även rekrytera ytterligare frivilliga vid behov tillsammans med verksamhetsledarna. Tillsammans med dessa och övriga workshopledare hjälps ni åt med bokningar av pass i Stockholmsområdet samt marknadsför verksamheten där ni dels informerar om På Flykt, dels verkar för att öka antalet medlemmar inom Röda Korsets Ungdomsförbund.

Du kommer att genomföra ditt arbete med andra workshopledare samt två (2) till tre (3) verksamhetsledare som har övergripande ansvar för verksamheten. Som workshop-ledare bidrar du inte bara till att öka förståelse och medkänsla för människor som tvingats fly, utan får även lära dig mycket om ledarskap och får träna på att leda en grupp.

Verksamhetsledare
Som verksamhetsledare leder du tillsammans med en (1) eller två (2) andra På Flykt-gruppen i Stockholm. Du kommunicerar regelbundet med workshopledarna där du exempelvis informerar dem om obligatoriska utbildningstillfällen. Du har huvudansvaret för bokningar av workshops och ser till att dessa blir bemannade. Du har även huvudansvaret för rekrytering om behov uppstår men vi föreslår regelbunden rekrytering vid två tillfällen per år. Tillsammans med styrelsen ansvarar du även för finansiering och budgetering av verksamheten samt kommunikationen med personal på Röda Korsets Ungdomsförbund. Verksamhetsledarrollen innebär i regel ett större ansvar än för workshopledarna men med hjälp från gruppen och styrelsen ges du vägledning i ditt uppdrag. Det kommer bli kul!

Vi söker dig som:
·       Tycker om att prata inför och leda grupper (eller vill lära dig)
·       Kan ta dig an ett uppdrag som främst sker dagtid på vardagar
·       Har ett intresse för migrationsfrågor och asylrätt
·       Vill förebygga främlingsfientlighet och rasism
·       Ställer dig bakom Röda Korsets Grundprinciper
·       Tar gemensamt ansvar för din workshopledargrupp

Genom ditt engagemang får du:

·       Utbildning och inskolning i metoden
·       Kunskap inom migration och asylrätt
·       Erfarenhet av att tala inför grupp, leda interaktiva metoder och andra färdigheter som kryddar till ditt CV
·       Utveckla din pedagogiska förmåga
·       Bli en del av ett härligt team av workshopledare och utvecklas tillsammans med dem
·       Vara med och PÅVERKA!

Låter detta intressant? Skicka en intresseanmälan till oss så hör vi av oss! Du behöver inte ha några tidigare erfarenheter eller meriter utan kommer att få utbildning av Röda Korsets Ungdomsförbund innan verksamheten kör igång. Vill du redan nu bilda dig en uppfattning om verksamheten? Gå in och kika på vår hemsida: https://www.rkuf.se/vad-vi-gor/Pa-Flykt/

När och var sker uppdraget

En kick-off kommer arrangeras i januari i Svenska Röda korsets lokaler på Hornsgatan i Stockholm. Detta uppstartstillfälle förutsätter obligatorisk närvaro för samtliga som anmält sig och här kommer du få en större inblick i vad din roll inom På Flykt-gruppen i Stockholm kommer innebära. Du kommer även få möjlighet att bekanta dig med styrelsen. Mer info om datum och tid kommer delges i god tid före kick-off-tillfället.

Platser

 • Botkyrka
 • Ekerö
 • Danderyd
 • Haninge
 • Huddinge
 • Järfälla
 • Lidingö
 • Nacka
 • Norrtälje
 • Sollentuna
 • Solna
 • Stockholm
 • Sundbyberg
 • Täby
 • Tyresö
 • Vallentuna
 • Södertälje

Ändamål

Uppgifter

Åtagande

 • När

  Dag

 • Typ av uppdrag

  Kontinuerligt uppdrag

Spara

Senaste uppdragen