Tilia

Chattvolontär för ungas psykiska hälsa!

Det här uppdraget går inte att anmäla sig till längre.
Spara

Beskrivning

Vi söker nu nya volontärer till vårt chattstöd! Du kommer att ingå i ett team av medmänniskor, som alla vill finnas där för de unga som vänder sig till oss, och samtala om det som känns/är relevant för den unga. Uppdraget påbörjas med en utbildningsdag i oktober 2023 (21/10 kl. 09.00-17.00). Efter utbildningen går du på ditt uppdrag i chatten som därefter löper terminsvis.

Tilias chatt har öppet 21.00-22.30 varje kväll, 365 dagar om året. Vi finns på plats även på röda dagar och storhelger, vilket betyder att du kommer bemanna chatten både vardags- och helgkvällar. Du bemannar chatten ca två kvällar i månaden. Under en kväll hanterar du flera chattar parallellt och har sällskap av en volontärkollega. Som volontär i chatten är vårt främsta fokus att finnas där med empati och lyssnande öron. Det betyder att vi inte är, eller ska vara, experter utan att vi finns närvarande, i egenskap av medmänniskor, för de unga som söker sig till oss.

Alla som sitter i chattstödet presenteras med förnamn, bild och en kort presenterande text innehållandes en liten del av din bakgrund. Detta är ett önskemål från våra unga, då det bidrar till att vi sänker trösklarna för att ta kontakt med oss samt främjar trygghet för den unga. Vi utgår alltid från våra ungas önskemål och behov när vår verksamhet utformas och skapas. Tillsammans hanterar vi främst ämnen som ångest, oro och stress.

Åtagande
Uppdraget innebär att du sitter i chatten ca två kvällar i månaden, vilket motsvarar ca 4-6 timmar i månaden. Uppdraget utförs på distans och kräver tillgång till egen dator och god internetuppkoppling. Utöver passen i chatten tillkommer ett obligatoriskt handledningstillfälle under din första termin (7/12 kl. 18.30-20.30). Kommande terminer är handledningstillfällena frivilliga. Dessa ges på distans och är exklusive de pass du har i chatten.

Utbildningen
Uppdraget påbörjas efter den obligatoriska utbildning som under våren genomförs lördag vecka 42, den 21 oktober. Utbildningen kommer att genomföras digitalt på Google Meet, klockan 9.00-17.00.

Under ditt första pass i chatten har du tillgång till en handledare. Handledaren är van chattare och finns till för det du kan tänkas önska stöd i. Efter ditt första pass i chatten, med tillgång till handledaren hoppar du på ordinarie schema. Vi har även ett obligatoriskt handledningstillfälle som en del av upplärningen. Detta tillfälle är förlagt till den 7 december 2023, kl 18.30-20.30.

Sista ansökningsdag är 8 oktober 2023.

Detta får du av oss:
 • Grundutbildning i Tilia, bland annat inom samtalsmetodik
 • Introduktion till chatten och tillgång till verktyget
 • Möjlighet till handledning 2 gånger per termin (sker online)
 • Skriftlig feedback från handledare
 • Fortbildning i teman som rör psykisk hälsa/samtalsmetodik
 • Möjlighet att kunna söka fler/andra uppdrag inom föreningen

I din ansökan, svara gärna utförligt på följande frågor:
 1. Din egen erfarenhet av psykisk (o)hälsa
 2. Vad bidrar till att du vill engagera dig ideellt i Tilia?
 3. Vilka är, enligt dig, dina främsta egenskaper när det kommer till att möta andra människor?
 4. Vad är, enligt dig, att lyssna, och hur gör vi när vi lyssnar på någon annan?

Välkommen att anmäla intresse.

Minsta åtagande

Två kvällar i månaden á 2 timmar/tillfälle. Uppdraget löper terminsvis.

När och var sker uppdraget

Kl 21.00-22.30. Du genomför uppdraget hemifrån.

Tillgänglighet

Ändamål

Uppgifter

Åtagande

 • När

  Helg, kväll

 • Typ av uppdrag

  Kontinuerligt uppdrag

Spara

Senaste uppdragen