610 volontäruppdrag

Ett betydelsefullt stöd för patienterna

– Mitt engagemang inom Röda Korset ger mig stor tillfredsställelse i vardagen. Jag är numera pensionär, då känns det extra bra att jag kan bidra med något som gör skillnad. Det säger Inger Al Fakir som är sjukhusvärd på St. Görans akutmottagning.

Sedan ungefär ett år tillbaka har Inger varit aktiv inom Röda Korset. Inger befinner sig en dag i veckan på St. Görans sjukhus akutmottagning i rollen som sjukhusvärd. Där bidrar hon för att på flera olika vis öka patienternas trivsel under deras vistelse, främst genom att finnas där som ett extra stöd.

– Vissa patienter kan vara oroliga och känna sig ensamma när de kommer in till akuten. Då finns jag där om någon behöver en lugnande röst att prata med, eller kanske bara någon att hålla i handen en liten stund.
Ingrer finns på sjukhuset för att hjälpa patienterna i rollen som en eventuell anhörig eller vän, och uppgifterna handlar inte om att ersätta eller avlasta den befintliga personalen på sjukhuset. – Allt som oftast är det väldigt många patienter på St. Görans akutmottagning. Många av de patienter som kommer in till akuten vet inte om att Röda Korset har sina volontärer på plats.

– Det blir väldigt positiva reaktioner från patienterna när de förstår att vi finns på plats enbart för att göra deras vistelse på akutmottagningen mer behaglig. Om en kommer in till akuten ensam kan det betyda mycket att bli erbjuden omtanke från en volontär som har som mål och syfte att bry sig om patienten likt en anhörig eller vän.

Vill du också göra något för andra? Sök uppdrag fokus på hälsa och omsorg här!