Jag känner att mitt liv blir mer meningsfullt

Sidika Avalin Charsooghi serverar frukost på Skåne Stadsmission en till två gånger i veckan. – Jag känner att mitt liv blir mer meningsfullt när jag kan vara här och jobba. Jag lär mig otroligt mycket om målgruppen och om hur situationen ser ut för många människor i Malmö, säger hon.

Jag känner att mitt liv blir mer meningsfullt

Sidika Avalin Charsooghi serverar frukost på Skåne Stadsmission en till två gånger i veckan. – Jag känner att mitt liv blir mer meningsfullt när jag kan vara här och jobba. Jag lär mig otroligt mycket om målgruppen och om hur situationen ser ut för många människor i Malmö, säger hon.

Sidika är 34 år och kom till Sverige tillsammans med sin man som arbetar som doktorand vid Malmö Universitet – och som även han är volontär på Skåne Stadsmission. Sidika är från Iran och har varit i Sverige i två år. I Iran jobbade hon med IT i tio år – vilket hon har som mål att också göra i Sverige. Men sitt volontäruppdrag på Crossroads – Skåne Stadsmissions öppna verksamhet för EU-migranter i utsatthet – kommer hon inte att släppa!
Hur hittade du till Crossroads?
– I mitt hemland bidrog jag med pengar till olika hjälporganisationer, men jag hade aldrig tid att engagera mig eftersom jag hade ett heltidsarbete. Det var mitt sätt att bidra då. När jag kom till Sverige kände jag direkt att jag ville bidra på ett annat sätt – eftersom jag har mer tid nu. Jag ville bidra till människor,hjälpa till. Jag frågade kompisar och fick tips på olika ställen att arbeta som volontär. Jag fick kontakt med Crossroads och började som volontär och blev fast. Jag började i augusti 2019 och har varit här kontinuerligt sedan dess. Jag är här 1-2 gånger i veckan.
Vad gillar du med Crossroads?
– Alla personer är snälla här, det är så bra stämning. Personal och volontärer har samma mål – man vill bidra till något bättre i Malmö. Alla ler mot varandra och är glada. De som kommer hit är också tacksamma över att vi finns och är, liksom personal och volontärer, alltid glada och bidrar till en fin stämning.
När jag började här som volontär var det för att jag ville hjälpa människor som behöver stöd. Men nu när jag har varit här har jag insett att det är människorna som lär mig massa saker – de visar att man måste vara glad över små saker. Människorna här har stora problem – men de är glada och kämpar. De visar mig att man kan känna sig lycklig. Jag lär mig mycket om mig själv när jag är här.
Skulle du rekommendera Crossroads för andra?
– Ja absolut. Crossroads är ett jättebra ställe. Jag vill att mina vänner också ska engagera sig och se vilken viktig plats Crossroads är. Eftersom jag inte har svenska som modersmål och ibland behöver använda engelska är det svårt att kunna engagera sig överallt. På Crossroads kommunicerar vi på så många olika sätt – så man behöver inte kunna svenska. Vi kommunicerar alla på olika språk men förstår varandra ändå – genom bilder, ord, gester mm. Jag har också lärt mig några ord på rumänska. Jag kan till exempel säga ost och tomat…
– Man behöver inte kunna något speciellt när man börjar som volontär – man lär sig under tiden man är här. Man får en introduktion så det går snabbt att känna att man trivs och förstår verksamheten. Sedan anordnar Skåne Stadsmission också andra utbildningar. 

Fler berättelser