Tillgänglighet

Tillgänglighet kan förstås som tillträde och tillgång till samhällets olika områden. Tillgänglighet handlar om att platser, miljöer och tjänster fungerar för alla oavsett funktionsförmåga. Det går att arbeta med tillgänglighet på olika områden. 
  • Fysisk tillgänglighet innebär tillgång till den fysiska miljön och lokaler. 
  • Kognitiv tillgänglighet innebär att det ska vara lätt att förstå. Det kan innebära att det finns information på lättläst svenska, att instruktioner är tydliga och att det finns en någon att fråga och tillräckligt med tid för att tänka efter och ställa frågor om man inte förstår. 
  • Sensorisk tillgänglighet innefattar att ta hänsyn till personer som lätt blir överbelastade av för mycket sinnesintryck. Det kan handla om att ljudnivån inte är för hög, att se över belysningen och andra intryck. 

Följande taggar kan du använda för att markera hur uppdraget är tillgänglighetsanpassat:

Allergihänsyn

Vi undviker allergiframkallande mat (exempelvis nötter, mat innehållande laktos eller gluten) eller erbjuder på andra alternativ. Vi undviker starka dofter i exempelvis tvålar.

Ledarhund

Vi tillåter ledarhund i vår verksamhet och ser till att det finns exempel vatten till ledarhunden. 

Tillgänglig WC

Dörrbredden är minst 80 cm, om det finns tröskel så är den maximalt 2,5 cm hög.

Hörslinga

Det finns (eller kan ordnas) hörslinga eller annan teknisk utrustning för personer med nedsatt hörsel.

Tillgänglig entré

Entrén har inte trappa eller har ramp med maximal lutning 1:12. Om det finns tröskel så är den maximalt 2,5 cm hög. Dörren till lokalen är minst 80 cm bred.
 

Ni kan även använda fritextrutan för att beskriva i löpande text och ge andra exempel på hur ni jobbar med tillgänglighet, eller vilka möjligheter till extra stöd eller anpassningar ni kan erbjuda. 


Vill du läsa mer om hur du kan arbeta med tillgänglighet i er verksamhet, läs gärna Volontärbyråns tillgänglighetsguide ”Engagemang för alla – guide för ökad delaktighet”