Volontärbyrån utbildar och kompetensutvecklar

Volontärbyrån utbildar i frågor om ideellt engagemang. För dig som hellre studerar på egen hand har vi både handböcker och material samt filmer för kompetensutveckling.

Volontärbyrån utbildar och kompetensutvecklar

Våra utbildningar 

Vi har utbildat föreningslivet sedan 2002. Vi erbjuder olika former av utbildningar kring frågor som rör ideellt engagemang i föreningslivet. Vi utbildar ett tusental deltagare från några hundra ideella föreningar varje år. Av de vi utbildat säger 98 procent av deltagarna att våra utbildningar har varit användbara. Oavsett om du är frivillig, förtroendevald eller anställd inom ideella organisationer så passar våra utbildningar dig – delta du också! 

Gå våra utbildningar i att leda ideellt engagemang

Målet med samtliga av våra utbildningar är att ge dig som deltagare kunskap, nya idéer, inspiration, motivation och trygghet i att veta hur du ska göra när du leder ideellt engagemang. Det kan också handla om att få bekräftelse på att ni gör saker på ett bra sätt i er förening. Beroende på var ni befinner er som förening eller verksamhet kan ni ha lite olika behov och utmaningar. Våra kurser passar såväl den som är ny som den som har lång erfarenhet av att leda ideella. Vi har i dagsläget fyra olika utbildningar som alla är en del av att leda ideellt engagemang. Alla fyra kurserna varvar teori med praktik där ni får reflektera över hur engagemanget I er förening ser ut idag och diskutera samt byta erfarenheter med de andra deltagarna.
 
Alla aktuella föreläsning- och utbildningstillfällen hittar du här.

 • Samordna ideella - En utbildning om hur du skapar förutsättningar verksamhet där volontärer trivs och utvecklas. Läs mer om utbildningen
 • Rekrytera ideella - En utbildning om hur ni kan rekrytera fler till era föreningar.
  Läs mer om utbildningen.
 • Motivera ideella - En utbildning om hur du behåller de frivilligas engagemang.
  Läs mer om utbildningen.
 • Inkludera ideella- En utbildning som synliggör din organisations interna normer och ger er verktyg för att inkludera fler.
  Läs mer om utbildningen.

Webbkurser om ideellt engagemang

I Volontärbyråns kostnadsfria webbkurser får du användbara tips och råd om att ta hand om och samordna volontärer. Kurserna bygger på våra utbildningar och material och är upplagda så att du antingen kan klicka igenom dem själv eller tillsammans med andra i föreningen. Du tar del av webkursen när det passar dig bäst, i den takt du vill och på den plats som passar dig bäst.
Läs mer om våra webbkurser här 

Workshops

Rekrytering till ideella styrelser-  Denna workshop vänder sig till er som vi ha tips och inspiration på hur ni kan göra för att skapa större intresse för att sitta i er styrelse och på så sätt nå fler engagerade potentiella styrelsemedlemmar. 

Lunchseminarium 

Kom i gång med Volontärbyrån - introduktion för föreningar
Ett digitalt lunchseminarium på 30 minuter där vi vägleder er genom användningen av vår förmedling och delar med oss av våra bästa tips för att formulera engagerande annonser. Dessutom kommer ni att ges möjlighet att ställa frågor.
Läs mer om seminariet 

Anlita oss för utbildningar och föreläsningar

Det går utmärkt att anlita oss för att hålla anpassade utbildningar, workshops eller föreläsningar kring ideellt engagemang. Det kan vara för er organisation eller för flera föreningar på er ort. Samtliga våra utbildningar går även att genomföra digitalt med deltagare på distans. Vi är vana att utbilda såväl små som större grupper och i alla möjliga typer av arrangemang. Tveka inte att höra av dig till oss med dina frågor och funderingar så hjälps vi åt att hitta rätt utbildning för er.

Några organisationer som har anlitat oss:
Hela Människan, Barncancerfonden, Brottsofferjourernas Riksförbund, Erikshjälpen, Riksförbundet DHB, Fairtrade Sverige, Fryshuset, Hallands län 4H, IOGT-NTO, ROKS, Rädda Barnen, Röda korset, Svenska kyrkan, United Sisters, Synskadades Riksförbund, Bygdegårdarnas Riksförbund, Naturskyddsföreningen
Sagt om våra utbildare
 • "Bra på att delegera ordet och föra utbildningen framåt."
 • "Tydlig kommunikation och leder gruppen på ett väldigt fint och behagligt sätt"
 • "Proffsig och gav bra exempel och råd"
Kontakta Johan för att få veta mer
Johan Dahlén Strömgren, utbildningsansvarig
E-post: [email protected]
Telefon: 070-2263206

Läs mer