726 volontäruppdrag
Symbol för struktur

Volontärbyråns webbplats är en annonsplats för ideella uppdrag. Vi vill med webbplatsen inspirera människor att bli volontärer och ge organisationer möjlighet att hitta fler volontärer. Vi vill också sprida kunskap om ideellt engagemang via webbplatsen.

Innehåll och struktur

Webbplatsen är indelad i sju områden som du når via huvudmenyn: Alla uppdrag, Bli volontär, Sök volontärer, Utbildning, Samarbeten, English och Om oss.

På sajtens startsida når besökare enkelt söksidan. Tanken med startsidan är att det ska vara enkelt att hitta de ideella uppdragen och snabbt komma igång med att söka uppdrag. På startsidan finns de senaste uppdragsannonserna, nyheter och tips. Det finns en länk till sajtkartan i sidfoten på alla sidor.

Ideella organisationer som vill annonsera på webbplatsen kan skapa ett användarkonto.

Hitta på webbplatsen

Beroende på vem du är kommer olika huvudmenyer vara intressant för dig. Vill du söka ett ideellt uppdrag är flikarna alla uppdrag och bli volontär intressanta. Vill du istället söka efter volontärer ska du besöka flikarna sök volontärer och utbildning. Du som vill veta mer fakta om ideellt engagemang eller samarbeta med oss rekommenderas att besöka flikarna om oss eller samarbeten.  

Att söka ett uppdrag

Gå in på huvudmenyn ”alla uppdrag” för att söka efter ett uppdrag som passar dig. Alla organisationer som använder Volontärbyrån har själva lagt ut sina uppdrag och det är dem som står bakom dem. Volontärbyrån har godkänt alla organisationer som får publicera uppdrag på webbplatsen. Sökfunktionen visar alla aktuella uppdrag.

När du hittat ett uppdrag som är intressant klickar du på knappen ”läs mer och sök uppdraget” och då får du upp en sida med mer information om uppdraget. För att söka uppdraget fyller du i en intresseanmälan på samma sida och skickar in, den skickas direkt till organisationen. Organisationen får din intresseanmälan och tar nu kontakt med dig. Nu kommer ni tillsammans överens om uppdraget.

Designad för alla skärmar

Webbplatsen är responsiv, dvs. den ändrar design (utseende) efter skärmens storlek. Det ska vara enkelt att använda webbplatsen oavsett om du använder en mobil, surfplatta eller dator. Menyer och innehåll ser lite olika ut beroende på skärm men innehållet är detsamma.

Fungerar i olika typer av webbläsare

Webbplatsen fungerar bäst i moderna versioner av de vanligaste webbläsarna. Webbplatsen är byggd enligt standarder som de flesta webbläsare följer. Funktion och design kan skilja sig åt eftersom olika webbläsare tolkar standarderna olika.

Ta del av material 

På webbplatsen finns en del skrifter, mallar och guider i pdf-format. För att kunna läsa ett dokument behöver du ha ett program installerat som kan läsa dokumentets fil-format, exempelvis finns gratisprogrammet Adobe Acrobat Reader. Läs mer om Acrobat Reader och ladda ner. 

Se filmklipp 

Filmer och klipp på webbplatsen är oftast länkade till YouTube.

Anpassa sajten

Webbplatsen kan anpassas till dina behov. Läs mer om hur du gör för att anpassa webbplatsen.

Anpassa textens storlek

De flesta webbläsare har en funktion för att ändra storlek på texten på webbplatsen. Funktionen hittar du i menyn på webbläsaren eller genom att hålla nere Ctrl-tangenten (PC) eller Command-tangenten (Mac) och klicka på minus och plus-tangenten. På en smartphone använder du telefonens inbyggda inställningar under hjälpmedel.

Snabbkommandon

För dig som tabbar dig genom sajten finns möjlighet att hoppa över sajtens återkommande navigation och hoppa direkt till huvudinnehållet. 

Engagemanget kan inte pausa
Volontärbyrån har märkt en stor ökning i viljan att engagera sig, och många organisationer ställer med hjälp av frivilliga krafter om sina verksamheter för att fortsatt kunna stötta och hjälpa människor.
Engagemanget kan inte pausa
Det ideella engagemanget fortsätter att vara jätteviktigt när vi ställs för nya utmaningar i tider av coronaspridning och du kan bidra! Det finns många ideella uppdrag att söka och engagemanget tar inte paus.
Lektionsmaterial
I boken 22 unga röster om ideellt engagemang delar vi med oss av tjugotvå unga engagerades berättelser. Boken är tänkt som en inspiration och en vägledning för unga som vill engagera sig ideellt.