Bli volontär

Vill du göra någonting meningsfullt? Vill du bidra till en bättre värld? Vill du hitta gemenskap med andra som brinner för samma sak som du?

Bli volontär

Filmer

På Volontärbyrån söker hundratals ideella organisationer i hela Sverige efter fler engagerade människor. Och det är lätt att komma igång. Sök bland uppdragen, fyll i en intresseanmälan och sen kontaktar organisationen dig.

Hitta ett uppdrag som passar dig

Vill du påverka, göra skillnad, få nya erfarenheter och engagera dig tillsammans med andra som brinner för samma saker som du? På Volontärbyrån hittar du hundratals ideella uppdrag – organisationer som söker fler till sina verksamheter. Till exempel kan du hjälpa nyanlända med läxor, vara mentor för unga, jobba på en kvinnojour, sitta i en styrelse, fixa med sociala medier, köra djurambulans eller hjälpa till på ett event. Du kan enkelt filtrera uppdragen för att hitta ett som passar dig. Exempel på filtrering är ort eller ändamål. 
Att vara volontär är ett ideellt engagemang. Det innebär att du inte får betalt. Däremot kan vissa organisationer ersätta dig för resor och utlägg som ni kommit överens om. Fråga organisationen så att du vet vad som gäller där. 

Skapa konto

Första gången, innan du kan komma igång med att söka uppdrag genom oss måste du skapa ett konto. Genom ditt konto kommer du enkelt kunna hålla koll på dina intresseanmälningar, dina sparade uppdrag samt hantera dina bevakningar. När du skapat ditt konto finns dina personuppgifter lagrade för att göra det enkelt för dig att söka ideella uppdrag. 
Såhär gör du för att allt ska fungera: 
  1. Klicka på skapa konto, fyll i alla obligatoriska uppgifter och välj att du ska använda kontot som volontär (Blå markering = vald). Du kan även välja att du ska använda kontot som organisation om du har en samordnarroll. Dessa val kan du ändra i efterhand.
  2. När du kommer till steget Var bor du? väljer du ditt län i drop-downen. Då öppnas samtidigt ett nytt fält under där du väljer din kommun.
  3. Fyll i resterande uppgifter och klicka på knappen skapa konto.

Sök ett uppdrag.

När du hittat ett uppdrag som du känner dig intresserad av klickar du på "anmäl intresse". Du kommer då till ett enkelt formulär att fylla i. Vi kallar den din intresseanmälan. Där beskriver du varför du har intresse för uppdraget och varför du tror att du skulle passa bra för det. När du klickar på skicka, så skickar vi din intresseanmälan direkt till organisationen. Tänk på att organisationerna jobbar olika – ibland tar de kontakt redan nästa dag och ibland dröjer det längre. Har du frågor finns alltid kontaktuppgifter till organisationen i mejlet du får när du skickat in din intresseanmälan. 

Vad händer sen?

De flesta organisationer har olika rutiner vid rekrytering. En del har en kort telefonintervju, andra vill att ni ses och går igenom uppdraget. En del organisationer vill att alla volontärer genomgår en grundutbildning innan uppdraget startar. Förhoppningsvis så leder det till ett ideellt engagemang.
Fråga gärna om det är något särskilt du behöver tänka på kring ditt uppdrag och om din blivande organisation försäkrar sina volontärer. Det kan se olika ut från organisation till organisation. 
Ett volontäruppdrag innebär ansvar. Håll vad du lovar, och ta inte på dig mer än du hinner med.

Hittar du inget uppdrag just nu?

Du kan bevaka volontäruppdrag direkt till din e-post. Du kan bevaka ett ändamål, ort,  en viss organisation. Du klickar i vad du är intresserad av att göra och var, och så får du mejl när nya uppdrag dyker upp. En gång om dagen eller en gång i veckan – du väljer själv.

Dela

Hittar du ett uppdrag som du verkligen gillar med det inte passar dig kan du dela det med vänner, bekanta eller i dina kanaler. Genom dela knappen finns det direktlänkar för att dela till Facebook, LinkedIn, via mail eller kopiera länk. 

Har du en fråga?

Du når oss via telefon eller mejl om du inte hittar informationen du söker här på webbplatsen.
Vi har öppet helgfria vardagar. Ibland har vi svårt att svara i telefon, skicka då gärna ett mejl.
Telefon: 08 - 24 14 00
[email protected]

Har du tekniska problem med webbplatsen? Kontakta oss på Volontärbyrån.

Läs mer