Bli volontär

Vill du göra någonting meningsfullt? Vill du bidra till en bättre värld? Vill du hitta gemenskap med andra som brinner för samma sak som du? Bli Volontär!

Bli volontär

Filmer

Vill du engagera dig? På Volontärbyrån söker hundratals ideella organisationer i hela Sverige efter fler engagerade människor. Det är enkelt att komma igång - fyll i en intresseanmälan och sen kontaktar organisationen dig.

Hitta ett uppdrag som passar dig

Vill du påverka, göra skillnad, få nya erfarenheter och engagera dig tillsammans med andra som brinner för samma saker som du? På Volontärbyrån hittar du hundratals ideella uppdrag – till exempel kan du hjälpa nyanlända med läxor, vara mentor för unga, jobba på en kvinnojour, sitta i en styrelse, fixa med sociala medier, köra djurambulans eller hjälpa till på ett event. Du filtrerar enkelt uppdragen för att hitta ett som passar dig. 

Skapa konto

För att söka ett uppdrag så finns det inget krav på konto. Men om du vill hålla koll på dina intresseanmälningar, dina sparade uppdrag samt hantera dina bevakningar rekommenderar vi att du skapar ett konto. När du skapat ditt konto finns dina personuppgifter lagrade för att göra det enkelt för dig att söka ideella uppdrag. 
Såhär gör du för att skapa konto: 
  1. Klicka på skapa konto, fyll i alla obligatoriska uppgifter och välj att du ska använda kontot som volontär. Du kan även välja att du ska använda kontot som organisation om du har en samordnarroll. (Blå markering = vald). Dessa val kan du ändra i efterhand.
  2. När du kommer till steget Var bor du? väljer du vilket län samt vilken kommun som du bor i. 
  3. Fyll i resterande uppgifter och klicka på knappen skapa konto.

Sök ett uppdrag

För att anmäla intresse till ett uppdrag behöver du klicka på "anmäl intresse". I formuläret för intresseanmälan beskriver du varför du har intresse för uppdraget och varför du tror att du skulle passa bra för det. När du klickar på skicka, så skickar vi din intresseanmälan direkt till organisationen. 

Vad händer sen?

Något som är viktigt att komma ihåg är att organisationerna jobbar olika – ibland tar de kontakt redan nästa dag och ibland dröjer det längre. Har du frågor finns alltid kontaktuppgifter till organisationen i mejlet du får när du skickat in din intresseanmälan. De flesta organisationer har olika rutiner vid rekrytering. En del har en kort telefonintervju, andra vill att ni ses och gå igenom uppdraget. En del organisationer vill att alla volontärer genomgår en grundutbildning innan uppdraget startar. 
Förhoppningsvis så leder det till ett ideellt engagemang.

Bra att tänka på

Att vara volontär är ett ideellt engagemang. Det innebär att du inte får betalt. Däremot kan vissa organisationer ersätta dig för resor och utlägg som ni kommit överens om. Fråga organisationen så att du vet vad som gäller där.
Ett volontäruppdrag innebär ansvar. Håll vad du lovar, och ta inte på dig mer än du hinner med.
Berätta gärna om du har något specifika behov för att kunna genomföra ditt uppdrag, exempelvis en stödmentor, ramp för att komma in med rullstol eller extra pauser. 
Fråga även om det är något särskilt du behöver tänka på kring ditt uppdrag och om din blivande organisation försäkrar sina volontärer. Det kan se olika ut från organisation till organisation. 

Hittar du inget uppdrag just nu?

Du kan bevaka volontäruppdrag direkt till din e-post. Du klickar i vad du är intresserad av att göra och var. Du kan även välja att bevaka en specifik organisation som du är intresserad av. Då får du mejl när nya uppdrag dyker upp. En gång om dagen eller en gång i veckan – du väljer själv.

Har du en fråga?

Du når oss via telefon eller mejl om du inte hittar informationen du söker här på webbplatsen.
Vi har öppet helgfria vardagar. Ibland har vi svårt att svara i telefon, skicka då gärna ett mejl.
Telefon: 08 - 24 14 00
[email protected]
Har du tekniska problem med webbplatsen? Kontakta oss på Volontärbyrån.

Dela

Dela gärna uppdrag som du gillar med vänner, bekanta eller i dina kanaler. Genom dela knappen finns det direktlänkar för att dela till Facebook, LinkedIn, via mail eller kopiera länk. 

Läs mer