Bli volontär

Vill du utöva ditt intresse samtidigt som du gör någonting meningsfullt? Vill du hitta gemenskap med andra som brinner för samma sak som du? Bli volontär!

Bli volontär

Filmer

Vill du påverka, göra skillnad, få nya erfarenheter och engagera dig tillsammans med andra som brinner för samma saker som du? På Volontärbyrån hittar du hundratals ideella uppdrag i hela Sverige – till exempel kan du hjälpa nyanlända med läxor, vara mentor för unga, bemanna en stödchatt, sitta i en styrelse, fixa med sociala medier, köra djurambulans eller hjälpa till på ett event.

Det är enkelt att komma igång - fyll i en intresseanmälan och sen är det upp till organisationen att kontakta dig. 

 1. Hitta ett uppdrag som passar dig.
  Besök Volontärbyrån för att utforska ett brett utbud av ideella uppdrag. Du kan filtrera uppdragen för att enklare hitta något som matchar dina intressen och färdigheter.
 2. Sök ett uppdrag
  När du hittat ett intressant uppdrag, klickar du på "anmäl intresse" och fyller i formuläret med varför du passar för uppdraget. Din ansökan skickas sedan direkt till organisationen.
 3. Vad händer sen?
  Nu är det upp till organisationen att återkoppla till dig. Var beredd på att organisationers respons kan variera i tid. Du får kontaktinformation till organisationen via e-post när du skickat in din intresseanmälan, så du kan alltid följa upp om du har frågor eller tycker det har gått för lång tid. Eftersom Volontärbyrån fungerar som en förmedling av ideella uppdrag ansvarar vi inte för att organisationen hör av sig till dig. 

  De flesta organisationer har olika rutiner vid rekrytering. En del har en kort telefonintervju, andra vill att ni ses och gå igenom uppdraget. En del organisationer vill att alla volontärer genomgår en grundutbildning innan uppdraget startar. 

Bra att tänka på

 • Kom ihåg att ett volontäruppdrag är ideellt och du får vanligtvis inte ekonomisk ersättning. Däremot kan vissa organisationer ersätta dig för resor och utlägg som ni kommit överens om. Fråga organisationen så att du vet vad som gäller där. 
 • Ett volontäruppdrag innebär ansvar. Håll vad du lovar, och ta inte på dig mer än du hinner med.
 • Berätta gärna om du har något specifika behov för att kunna genomföra ditt uppdrag, exempelvis en stödmentor, ramp för att komma in med rullstol eller extra pauser. 
 • Fråga gärna om det är något särskilt du behöver tänka på kring ditt uppdrag, exempelvis om organisationen försäkrar sina volontärer. Det kan se olika ut från organisation till organisation.

Hittar du inget uppdrag just nu?

 • Du kan bevaka volontäruppdrag direkt till din e-post. Du klickar i vad du är intresserad av att göra och var du vill utföra uppdraget.
 • Du kan även välja att bevaka en specifik organisation som du är intresserad av. 
 • När du bevakar uppdrag eller organisation får du ett mejl när nya uppdrag dyker upp, antingen en gång om dagen eller en gång i veckan – du väljer själv. 

Skapa ett konto

Även om det inte är ett krav för att söka ett uppdrag rekommenderas du att skapa ett konto. Detta underlättar för dig att hålla koll på dina ansökningar, spara uppdrag du är intresserad av, och hantera dina bevakningar.

Så skapar du konto: 
 1. Klicka på skapa konto, fyll i alla obligatoriska uppgifter och välj att du ska använda kontot som volontär. Du kan även välja att du ska använda kontot som organisation om du har en samordnarroll. (Blå markering = vald). Dessa val kan du ändra i efterhand.
 2. När du kommer till frågan "Var bor du?", väljer du vilket län samt vilken kommun som du bor i. 
 3. Fyll i resterande uppgifter och klicka på knappen skapa konto.

Har du en fråga?

Vi har öppet helgfria vardagar. Ibland har vi svårt att svara i telefon, skicka då gärna ett mejl.
Telefon: 0771 - 24 14 00
[email protected]

Dela

Dela gärna uppdrag som du gillar med vänner, bekanta eller i dina kanaler. Genom dela-knappen finns det direktlänkar för att dela till Facebook, LinkedIn, via mejl eller kopiera länk. 

Läs mer