Filmer
Nu har Volontärbarometern 2022 lanserats, Volontärbyråns årliga rapport om det ideella engagemanget. Rapporten bygger på enkätundersökningar bland både volontärer och ideella organisationer.
I årets barometer har vi också fördjupat oss i effekterna av coronapandemin och vad det inneburit för ideella och ideella organisationer. Rapporten visar att fler engagerat sig fysiskt på plats, hela 57 procent 2021, i jämförelse med 41 procent 2020. Dessutom syns en uppgång i andelen äldre som engagerar sig, jämfört med förra undersökningen. I rapporten har vi även en fördjupning om engagemangets roll i arbetslivet där det bland annat framkommer att 29 procent av volontärerna upplever att engagemanget har hjälpt dem i arbetslivet och att 45 procent anger att personlig utveckling är ett viktigt motiv till att engagera sig ideellt. I Volontärbarometern kan du även läsa mer om engagemang och demokrati, den inre drivkraften till engagemang och vikten av ett tydligt syfte och uppgift.
Nytt tema: Kriget i Ukraina
Ladda ned Volontärbarometern 2022 här.
Några höjdpunkter från Volontärbarometern 2022
89 % av volontärerna mår bättre tack vare engagemanget.
29% av volontärerna upplever att engagemanget har hjälpt i arbetslivet.
80 % av volontärerna skänker även pengar till ideella organisationer.
42 % av volontärerna vill engagera sig ideellt vid en kris eller en katastrof i Sverige.
Topp 3 ändamål som volontärerna engagerade sig i
Ekonomisk/social utsatthet 25 %
Kvinnor 20%
Topp 3 uppgifter för volontärerna
Stöd och hjälp 26%
Evenemang 21 %
Korta nedslag från Volontärbarometern
Efter Rysslands invasion av Ukraina märktes ett mycket stort engagemang. Bland annat visar rapporten att 24 procent har gjort insatser för människor på flykt, engagerat sig i en frivillig försvarsorganisation eller tagit emot ukrainare i sitt hem. Hela 40 procent säger att de skulle vilja engagera sig framöver om behov finns.
Medmänsklighet den främsta drivkraften
Att hjälpa och stödja andra, göra något konkret och påverka samhället i en positiv riktning. Det är volontärernas främsta drivkrafter till engagemang. Däremot är meriter till cv eller en känsla av plikt eller skuld sällan det som motiverar till engagemang. I kris framträder dock pliktmotivet mycket tydligare, vilket synts när människor beskrivit engagemanget i samband med Ukraina.
Pandemins effekter klingar av
Rapporten visar att fler engagerat sig fysiskt på plats, hela 57 procent 2021, i jämförelse med 41 procent 2020 när många engagerade sig digitalt. Dessutom syns en uppgång i andelen äldre som engagerar sig, jämfört med förra undersökningen.