Årets volontär 2024

Utmärkelsen Årets volontär instiftades av Volontärbyrån 2017, för att uppmärksamma det ideella engagemanget och hylla alla miljontals ideellt engagerade människor i Sverige. Vinnaren koras på FN:s Internationella frivilligdag den 5 december.

Årets volontär – en utmärkelse för att hylla det ideella engagemanget 

Utmärkelsen Årets volontär instiftades av Volontärbyrån 2017, för att uppmärksamma det ideella engagemanget och hylla alla miljontals ideellt engagerade människor i Sverige. Årets volontär ger oss en chans att på Frivilligdagen 5 december - som är en av FN:s internationella temadagar - att hylla och tacka alla de drygt fyra miljoner svenskar som engagerar sig ideellt. Utmärkelsen Årets volontär är ett tillfälle att uppmärksamma en av alla dessa eldsjälar.

Nomineringen till Årets volontär öppnar under hösten 2024.


Nominera en eldsjäl till Årets volontär

Nominera en volontär i din organisation som du tycker förtjänar att uppmärksammas för sitt ideella engagemang. Det kan vara någon som varit engagerad länge, någon som är helt ny i organisationen eller någon som gjort något extraordinärt under året, det väljer du.

Den nominerade ska uppfylla följande:

  1. Vara engagerad i en ideell förening, trossamfund eller ideell stiftelse
  2. Ha ett pågående ideellt engagemang, men kan vara ny i sitt engagemang eller har varit engagerad under en längre tid
  3. Genom sitt engagemang ha gjort skillnad för såväl organisationen som för sin omgivning.

Så här går det till:

Du som representerar en ideell organisation (du kan sitta i styrelsen, vara anställd eller själv ideellt engagerad i organisationen) kan nominera en person som engagerar sig ideellt i din organisation. Den som får utmärkelsen Årets volontär presenteras och uppmärksammas på Frivilligdagen den 5 december, i sociala medier, pressmeddelande och en intervju. Vinnaren bjuds in och presenteras också på ett event som Volontärbyrån arrangerar på Mötesplats Mariatorget i Stockholm. Dessutom delar vi ut ett presentkort på fika till den organisation som personen är engagerad i för att ni ska få chans att fira det ideella engagemanget.