5 steg för att bli startklar som volontär

Bilder

Filmer

Vill du engagera dig som Rädda Barnen-volontär för att välkomna och stötta de människor som flyr från Ukraina?

Vi arbetar just nu med att ställa om vår verksamhet i Sverige för att kunna hjälpa de familjer och barn som kommit till Sverige från Ukraina. Du kan förbereda dig redan nu så att du är startklar när det är dags.
 
Skapa en bevakning för våra Ukrainaspecifika uppdrag. 
Spana in alla våra tillgängliga volontäruppdrag.

Vi ger barn ett tryggt mottagande i Sverige
Rädda Barnen arbetar över hela Sverige för att ge stöd och skydd till barn som har flytt till vårt land. Vi driver trygga barnvänliga platser och ordnar aktiviteter för att barn ska få en trygg oas.

Vi gör allt vi kan för att ge barnfamiljerna från Ukraina ett bra mottagande. Vi välkomnar barn och familjer genom att dela ut ryggsäckar med leksaker, dryck och frukt vid färjeterminaler och flygplatser. Här ger vi också olika typer av stöd utifrån de behov vi möter på plats.

Läs mer om Rädda Barnens arbete kring krisen i Ukraina:  Vårt arbete i Sverige för familjer som flytt från Ukraina - Rädda Barnen (raddabarnen.se) 

Såhär blir du startklar som volontär för Rädda Barnen

  1. Begär utdrag ur Polisens belastningsregister. Logga in i e-tjänsten med BankID, välj typen "Arbete med barn i annan verksamhet än skola och barnomsorg". Det tar upp till två veckor och postas till din brevlåda. 
  2. Gå vår digitala utbildning Tryggare Tillsammans och ta del av policyn med samma namn. Spara diplomet digitalt eller skriv ut det. 
  3. Ta del av och skriv under våra riktlinjer för ideellt arbete. Skriv ut och skriv under*. 
  4. Ta del av och skriv under vår policy mot sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp*.
  5. Bli medlem! Ju fler medlemmar vi är desto starkare röst har vi att påverka samhället och stå upp för barns rättigheter. Medlemskap är inte ett krav för att bli volontär.

Var beredd att visa upp belastningsregister, diplom och underskriven riktlinje för ideellt arbete för volontäransvarig**. Det gör du när du hittat och blivit matchad till ett volontäruppdrag.

*Du kan också ladda upp filen, signera och spara digitalt med Adobes gratistjänst Fylla i & Signera. Du behöver ett gratis konto.

** Volontäransvarig kan se olika ut beroende på verksamhet och var i landet volontäruppdraget utförs - det kan vara en verksamhetsutvecklare, ordförande för lokalförening eller anställd volontärsamordnare.

Glöm inte att bli medlem! Ju fler medlemmar vi är desto starkare röst har vi att påverka samhället och stå upp för barns rättigheter. 

Fler nyheter

Bli medlem!

Bli medlem!

Rädda Barnen arbetar för att göra barnkonventionen verklig för varje barn. Ju fler medlemmar vi är ...

Bevaka uppdrag för Ukraina

Bevaka uppdrag för Ukraina

På Volontärplattformen samlas alla volontäruppdrag till följd av kriget under taggen Ukraina för att...