5 steg för att bli startklar som volontär

Bilder

Vill du engagera dig som Rädda Barnen-volontär för att välkomna och stötta de människor som flyr från Ukraina?

Vi ger barn ett tryggt mottagande i Sverige
Rädda Barnen arbetar över hela Sverige för att ge stöd och skydd till barn som har flytt till vårt land. Vi driver trygga barnvänliga platser och ordnar aktiviteter för att barn ska få en trygg oas. 

Såhär blir du startklar som volontär för Rädda Barnen

  1. Begär utdrag ur Polisens belastningsregister. Logga in i e-tjänsten med BankID, välj typen "Arbete med barn i annan verksamhet än skola och barnomsorg". Det tar upp till två veckor och postas till din brevlåda. 
  2. Gå vår digitala utbildning Tryggare Tillsammans och ta del av policyn med samma namn. Spara diplomet digitalt eller skriv ut det. 
  3. Ta del av och skriv under våra riktlinjer för ideellt arbete. Skriv ut och skriv under*. 
  4. Ta del av och skriv under vår policy mot sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp*.
  5. Bli medlem i Rädda Barnens medlemsrörelse! Ju fler medlemmar vi är desto starkare röst har vi att påverka samhället och stå upp för barns rättigheter. Du behöver vara medlem för att kunna vara volontär inom våra verksamheter.

Var beredd att visa upp belastningsregister, diplom och underskriven riktlinje för ideellt arbete för volontäransvarig**. Det gör du när du hittat och blivit matchad till ett volontäruppdrag.

*Du kan också ladda upp filen, signera och spara digitalt med Adobes gratistjänst Fylla i & Signera. Du behöver ett gratis konto.

** Volontäransvarig kan se olika ut beroende på verksamhet och var i landet volontäruppdraget utförs - det kan vara en verksamhetsutvecklare, ordförande för lokalförening eller anställd volontärsamordnare.