RSMH Mittpunkten Malmö har hittat nya vägar i coronakrisen

Bilder

Coronapandemin har fått föreningen att tänka nytt. Ordförande och volontärsamordnare Stefan Wallerek berättar att medlemmarna nu har möjlighet att få lokalföreningens lunch levererad hem till sig. – Jag kör ut den i min Cadillac, så vi kallar det för Cadillac Lunch Kitchen Delivery, säger han.

Stefan Wallerek, volontärsamordnare RSMH
Sättet att engagera sig har förändrats under pandemin. I dagsläget kan volontärerna även hjälpa till med att bland annat slänga sopor, lämna mat, handla med mera. 
Och de hjälper också till att serverar frukost och lunch på plats i lokalen varje vardag, men lunchen levereras även hem till medlemmarna. 
Föreningen anordnar studiecirklar även via telefon och provar på Teams/Zoom samt aktiviteter utomhus för att minska smitta. 
RSMH Mittpunkten Malmö är en förening som bygger på Kamratstöd, Gemenskap och Återhämtning. Deras lokal på Idunsgatan 75 i Malmö har fortfarande verksamhet, om än i mindre skala, med ett max på åtta personer i lokalen. Mittpunkten vänder sig till personer med sociala eller psykiska svårigheter. Dit kan alla som alla som känner sig ensamma, saknar gemenskap, har eller har haft psykisk ohälsa vända sig.

Viktig att volontärer trivs

Att motivera volontärerna har blivit ännu viktigare, inte minst i den situation som råder.
– Mitt bästa tips för att uppmuntra volontärerna är att vara ärlig och inte lova för mycket. Ge dem beröm! Fråga dig själv om ni som förening lever upp till volontärens förväntan. Om inte, vad kan ni göra för att det ska bli så? För mig är det bästa med att vara samordnare att se en volontär blomma upp och bli en livsviktig ambassadör för RSMH, säger han.
Föreningen håller sig ajour med det som händer och har använt Volontärbyrån för att fortsätta utvecklas.
– Vi har ständigt uppdrag på www.volontarbyran.org och försöker vara med på Volontärbyråns utbildningar och använder Kunskapsbanken, säger han. 

Fler nyheter

Nytt material – Så startar du en egen förening

Nytt material – Så startar du en egen förening

Känner du också att samhällsklimat, krig, pandemi och miljöförstöring gör att det är svårt att känna hopp inför framtiden? Det finns något du kan göra om du har lite tid över. Du kan inte göra allt men som volontär kan du göra nåt!