Tre skåningar kan bli Årets Volontär

Bilder

På Internationella frivilligdagen den 5 december utser Volontärbyrån Årets volontär 2022. Bland tio nominerade finns tre i Skåne; Josefina Frenander på Tjejjouren i Lund, Jessica Klintbo på Läkare i Världen i Helsingborg/Malmö och Daria Naharna på Association of Ukrainian guides och Scouterna i samarbete, i Kristianstad.

Årets volontär delas i år ut för sjätte gången för att uppmärksamma det ideella engagemanget i Sverige. Vinnaren koras i vanlig ordning den 5 december på Internationella frivilligdagen, en av FN:s internationella temadagar, som uppmärksammar frivilligas arbete för ekonomisk och social utveckling.

Bland nästan 150 nomineringar från organisationer över hela Sverige har Volontärbyrån utsett tio finalister med olika typer av engagemang och uppdrag.

De är finalister i Årets volontär 2022
Följ Volontärbyrån på Facebook och Instagram för att heja, dela och likea favorit! 

Lär dig mer om de skånska finalisterna:

Josefina Frenander, volontär i Tjejjouren i Lund, Lund

 
Som stödsamordnare i Tjejjouren Lund har Josefina skapat stor trygghet och struktur för såväl gamla som nya volontärer. Hennes engagemang för föreningens unga målgrupp och omsorg över jourens hårt arbetande volontärer lyser alltid igenom. Josefina har under pandemiåren varit en klippa som fått stödverksamheten att fortgå som vanligt trots ovanliga omständigheter. Josefina har dessutom en förmåga att balansera sitt brinnande engagemang med sina läkarstudier och privatliv.

Följ Volontärbyrån på Facebook och Instagram för att heja, dela och likea favorit!
 

Jessica Klintbo, volontär i Läkare i Världen, Helsingborg/Malmö

 
Jessica har axlat ett stort ansvar och visat ett enormt engagemang i organisationen. Jessica är spindeln i nätet som får föreningens mottagningskvällar att gå ihop, och hon finns där för alla volontärer under kvällen. Jessicas starka engagemang i Läkare i Världen, för mänskliga rättigheter och allas rätt till vård och hälsa, har möjliggjort för föreningen att öppna en satellitmottagning där asylsökande, papperslösa, utsatta EU-medborgare och tredjelandsmedborgare kan komma och få vård, stöd och rådgivning. Satellitmottagningen öppnade nyligen i Helsingborg och Jessica är på plats vid varje öppet tillfälle för att hålla mottagningen öppen och välfungerande för människors rätt till vård, stöd och hälsa.   

Följ Volontärbyrån på Facebook och Instagram för att heja, dela och likea favorit!
 

Daria Naharna, volontär i Association of Ukrainian guides och Scouterna i samarbete, Kristianstad

 
Daria har genom ett engagemang långt utöver det vanliga möjliggjort för ukrainska scouter att få lämna krigets verklighet för en stund, genom att få åka på scoutläger i Skåne. På storlägret Jamboree 22 i somras fick drygt 50 ukrainska scouter uppleva drömmen om en hållbar värld tillsammans med drygt 11 000 andra barn och unga. Daria gav verkligen allt för att hennes dröm skulle bli verklighet och ordnade med allt från ax till limpa. Hennes engagemang är fortsatt stort för att skapa en meningsfull fritid för barn och unga som flytt från kriget, och hon visar i både ord och handling vad det innebär att göra världen bättre genom scouting.    

Följ Volontärbyrån på Facebook och Instagram för att heja, dela och likea favorit!

Fler nyheter

Nytt material – Så startar du en egen förening

Nytt material – Så startar du en egen förening

Känner du också att samhällsklimat, krig, pandemi och miljöförstöring gör att det är svårt att känna hopp inför framtiden? Det finns något du kan göra om du har lite tid över. Du kan inte göra allt men som volontär kan du göra nåt!