Så kan du hjälpa människor drabbade av kriget i Ukraina

Bilder

Hjälporganisationer i Sverige kraftsamlar för att kunna bistå Ukraina med hjälp. Såhär kan du stödja deras arbete och hjälpa till just nu.

Just nu är det många som vill engagera sig och stötta de som drabbas av kriget i Ukraina. I nuläget så görs det lättast och mest effektivt genom att stötta de organisationer som arbetar på plats i Ukraina och angränsande länder. Flera källor vittnar om att det är många som flyr landet och som kommer att söka asyl i andra länder. 

Det är svårt att bedöma hur situationen kommer att påverka Sverige men flera ideella organisationer förbereder sig inför ett ökat flyktingmottagande. Vi kan i nuläget inte bedöma hur stort behovet av volontärer kommer att bli men för att förenkla för dig som vill engagera dig har vi skapat en tagg för Ukraina så att du kan få uppdateringar till din mejl när hjälp behövs. 

Se aktuella uppdrag och bevaka kommande uppdrag

Klicka på länken nedan för att se aktuella uppdrag och för att skapa en bevakning för kommande uppdrag. För att bevaka uppdrag så behöver du skapa ett konto.
Bevaka uppdrag för Ukraina

Ditt engagemang behövs på flera platser

Det finns flera sätt att göra skillnad och ditt engagemang är värdefullt för andra uppdrag än de som är specifikt kopplade till Ukraina. Över hela Sverige finns det många organisationer som är i stort behov av volontärer.
Se uppdrag inom olika ändamål eller sök fritt i uppdragsbanken

Har du frågor om att hyra/låna ut din bostad till människor på flykt?

För föreningar eller företag
Vi hänvisar till Migrationsverket som har uppdraget att samordna bostäder för asylsökande. Migrationsverket hyr inte bostäder av privatpersoner.
Klicka här för att läsa mer på Migrationsverkets sida.

För privatpersoner
Vi rekommenderar privatpersoner som vill erbjuda husrum till personer på flykt att kontakta sin kommun för lokal information. Vi kommer löpande att uppdatera den här texten när vi vet mer. Mejla gärna oss på [email protected] om du har tips på organisationer som koordinerar boende med fokus på privatbostäder.

Stötta organisationer som finns på plats

Viljan att hjälpa till är stor och just nu stödjer du människorna i Ukraina bäst genom att ge ett ekonomiskt stöd till svenska hjälporganisationer som redan har ett etablerat arbete i Ukraina eller dess grannländer. Läs mer på deras respektive hemsidor för att hitta mer information och om hur du gör för att skänka en gåva eller hjälpa till på andra sätt. 
 
 
KFUM

Annat stöd och material

Fler nyheter

Nytt material – Så startar du en egen förening

Nytt material – Så startar du en egen förening

Känner du också att samhällsklimat, krig, pandemi och miljöförstöring gör att det är svårt att känna hopp inför framtiden? Det finns något du kan göra om du har lite tid över. Du kan inte göra allt men som volontär kan du göra nåt!