Volontäruppdraget resulterade i vänskap

Bilder

Under ett digitalt volontäruppdrag i höstas fick AstraZenecas medarbetare prata och öva svenska med nyanlända genom organisationen Nya Kompisbyrån. En av medarbetarna som valde att engagera sig var Daniel som matchades med Hassan, och nu, ett halvår senare, ses de fortfarande och har blivit vänner.

Daniel jobbar som Section Director Late CVRM på AstraZeneca, och det var hans genuina intresse i människor och vilja att göra något åt segregationen i Sverige som gjorde att han anmälde sig till volontäruppdraget med Nya Kompisbyrån. Där matchades han med Hassan som anmälde sig till eventet för att få en möjlighet att träffa nya människor, öva sin svenska och få en bättre förståelse för hur det svenska samhället fungerar. Tiden gick fort och den nervositet som fanns inför träffen rann snabbt av och ersattes av ett roligt samtal.
Efter träffen kände båda att de ville fortsätta prata och har sedan dess pratat regelbundet en till två gånger per månad och håller kontakt via MSN, där de delar roliga saker. För Daniel har samtalen inneburit en ökad förståelse för utmaningarna att vara i ny i Sverige. Då de bor i olika städer har de inte kunnat träffas, men Daniel introducerade även Hassan för sin syster som träffat honom med sin familj flera gånger och gjort utflykter. För Hassan har samtalen inneburit en inblick i det svenska samhället och värdefull tid att öva sin svenska, något som varit extra viktigt när pandemin har gjort det svårare att träffa personer fysiskt.
Samtalen resulterade i vänskap
Både Daniel och Hassan uttrycker att samtalen har utvecklats till en vänskap.
"Mötena gav mig en ny syn på ett svenskt samhälle som förefaller mig lite stängt för de nya människorna och svårt att komma in i. Det gav mig en bra vän som verkligen bryr sig och alltid försöker förstå och hjälpa", säger Hassan.
"Hassan har så roliga betraktelser av hur han har det i Sverige, situationer på jobbet, när han träffat någon i hissen, corona… ja allt. Trots att svenskan ibland stakar sig så har timmen alltid snabbt passerat. Vi har det väldigt trevligt tycker jag", säger Daniel. 

Fler nyheter

Volunteering Day at Ågrenska

Volunteering Day at Ågrenska

 Ågrenska is a center for children with rare diseases that is located on a small island outside Goth...

A safe start in Sweden

A safe start in Sweden

AstraZeneca is together with a number of companies supporting the initiative A safe start in Sweden that has been launched to give fast assistance to those fleeing from Ukraine to Sweden.