Engagemanget blir en social knutpunkt

Vi följde med Malou på hennes första dag som volontär på Högalidskyrkans sommarcafé.

Engagemanget blir en social knutpunkt

Vi följde med Malou på hennes första dag som volontär på Högalidskyrkans sommarcafé.

När Högalidskyrkan i Stockholm sökte volontärer till sitt sommarkafé tog Malou chansen och fyllde i en intresseanmälan på Volontärbyrån.
Nu gör hon sin första dag som volontär.
 

– Jag är van att vara volontär och det är det absolut bästa jag vet. Att kunna engagera sig utan att förvänta sig att få något tillbaka är den bästa känslan man kan få, säger Malou.  
Hon kommer snabbt in i uppdraget och det märks att hon har erfarenhet från att servera i kafé.
– Kanske är det att jag är barista i grunden men framför allt tror jag det är att jag älskar att möta nya människor och få vara social och delaktig i samhället, säger Malou.
 Högalidskyrkan har, förutom sitt sommarkafé även en så kallad “sinnesträdgård". Sammanlagt engagerar sig cirka 30 volontärer i kafét, i olika uppdrag i själva kyrkan eller i trädgården. 
– I trädgården finns plats för alla för att kunna få en själslig måltid. Vi har vårt sommarkafé, en utomhuskyrka där vi håller mässor och en helande trädgård med medicinala växter. Utomhuskyrkan och örtträdgården var ett volontärprojekt vi hade förra sommaren som vi är mycket glada över – nu är det verkligen en grön oas, berättar Ellen Undén som är trädgårdsansvarig i församlingen. 
 
Kaféet och trädgården lockar många gäster och under sommaren hålls även den populära sångstunden för föräldrar med barn utomhus. Sångstunden leds av fritidsledaren Liselotte Granstrand.    
– Vi välkomnar alla hit. Idag var det en mamma med på sångstunden som kom från Sundbyberg. Många av våra besökare och volontärer är äldre vars maka eller make gått bort – engagemanget här blir en social knutpunkt, säger Liselotte.
 
Vill du också engagera dig inom verksamheter som ger stöd, rådgivning eller hjälp? Klicka här.

Fler berättelser

”Att få jobba med likasinnade och öka medvetenheten om olika samhällsfrågor motiverar mig”

”Att få jobba med likasinnade och öka medvetenheten om olika samhällsfrågor motiverar mig”

Det var när hon var volontär på en annan organisation som Natalia Cardenas kom i kontakt med Föreningen för utvecklingsfrågor. Idag är hon teamleader för PR/marketing-gruppen på FUF Stockholm Södra. Som teamleader leder hon de andra volontärerna i kommunikationsarbetet och tillsammans gör dom allt från att jobba fram typsnitt och layouter till att följa upp genomförda aktiviteter.