De är finalister i Årets Volontär 2021

Bilder

Nu har tio finalister till utmärkelsen Årets volontär utsetts. Volontärbyrån utser för femte året i rad, Årets volontär bland nästan 160 nomineringar från organisationer över hela Sverige. Årets volontär koras på Internationella frivilligdagen den 5 december. Årets volontär ger oss en chans att på Frivilligdagen hylla och tacka alla de drygt fyra miljoner svenskar som engagerar sig ideellt.

De 10 finalisterna är: 

Ann-Charlotte Lindström, Min Stora Dag, Eslöv 
Ann-Charlotte är en outtröttlig eldsjäl med en stor passion för att hjälpa barn som kämpar. Engagemanget hos Min Stora Dag har funnits med 78-åriga Ann-Charlotte i tolv år och hon har hunnit med att genomföra hela 72 Stora Dagar som gett kraft och glädje till barn och unga när de behövt det som mest. Som volontär har Ann-Charlotte både varit med på läger, deltagit på plats på gruppaktiviteter och planerat egna Stora Dagar där hon format en upplevelse utifrån barnets önskan.  Det senaste året har hon överraskat en pojke med en dator, ordnat en träff med delfiner och giraffer på Kolmården och i skrivande stund planerar hon en Stor Dag på invigningen av världens största gamingcenter. Ann-Charlotte är en driven och handlingskraftig volontär som alltid gör det där lilla extra för att göra stor skillnad i barnens tuffa vardag.

Arne Marberg, Hela Människan, Mölndal 
Arne började som en av gästerna på Hela Människan i Mölndal, men började snabbt ta ansvar för verksamheten. Arne ställer ALLTID upp, täcker upp om någon är frånvarande och tack vara Arne kan verksamheten alltid vara öppen för Mölndals mest utsatta, som annars inte har möjlighet till annan frukost. Arne har varit även varit en nyckelperson till att utveckla kultur inom verksamheten så att det kan bli tillgänglig för alla. Själv är han ansvarig för Målverkstaden samt med i verksamhetens teater grupp Teater Upp där hans bidrag är mycket viktig för gruppen.
Tack vara Arnes ideella engagemang kan vi bidra till att göra Mölndal till en bra stad och jämlik stad för alla!  

Camilla Embretsen, Brottsofferjouren Södra Stockholm, Huddinge  
Camilla har som vittnesstöd på Södertörns tingsrätt uppvisat ett mycket stort engagemang. Hon har genom sin stora förmåga att knyta kontakter med människor starkt bidragit till att vittnen, målsägande och tilltalade som kallats till tingsrätten har fått ett gott bemötande samtidigt som hon också har knutit kontakter med aktörer som är viktiga för en väl fungerande verksamhet, såsom åklagare, tolkar och ordningsvakter. Med sin starka initiativförmåga har Camilla överbyggt de svårigheter som pandemin inneburit för verksamheten, i en tid då arbetet på tingsrätten inte alltid fungerat som det brukar. Camilla är starkt lösningsorienterad, empatisk och kan även lätta upp humöret hos den som är mycket orolig inför stundande rättegång. Inte minst det sistnämnda är en stor styrka! Vi kan med säkerhet säga att Camilla varit en avgörande bidragande faktor till att vi under pandemin kunnat upprätthålla en vittnesstödsverksamhet på en av Sveriges tyngsta brottmålsdomstolar som fungerat på (ungefär) samma premisser som i vanliga fall.  

Elena Osokina, Rinkeby Run, Stockholm  
Elena är den pålitligaste personen som tänkas kan. Hon är kassör i föreningen och när det behövs en ledare till något pass eller till söndagspromenaderna då finns Elena där och ställer upp.  
Dessutom är Elena en inspirerande person för folk i området. Hon kom till Sverige med arbetstillstånd som städerska. Jobbade fulltid men efter läxläsning och middag med egna familjen studerade hon ekonomi tills det var dags att lägga sig. För något år sen tog hon körkort, fick medborgarskap, blev arbetsledare och arbetar nu som ekonom. 

Fahim Hadi, Mitt Livs Val insamlingsstiftelse, Göteborg  
Fahim är en engagerad studiementor (volontär) i vårt mentorprogram för nyanlända gymnasieungdomar. Han har varit personlig mentor till flera unga killar de senaste terminerna och stöttat och hjälpt dem med skolan, sina studiemål och med att nå sina framtidsmål- och drömmar. Fahim har ett genuint engagemang för målgruppen vi riktar oss till och han är en grym förebild för sina adepter i programmen. Han är en person och volontär som ställer upp, både för vår verksamhet men framförallt för ungdomarna. Fahim är verkligen värd att uppmärksammas för sitt fina volontärengagemang!  

Khadra Abyan, Hand till Hand, Jönköping  
Khadra fick nog 2019 då en ung pojke i Jönköping skadades allvarligt och tog då beslutet att starta föreningen Hand till Hand. Föreningen är för kvinnor med barn som vill stärka föräldraskapet. Det är mestadels somaliska kvinnor men förening är öppna för alla kvinnor. Khadra har kontakt med cirka 100 kvinnor och är länken mellan kvinnorna och myndigheter, kommun och andra instanser. Khadra är en outtröttlig person som konstant är drivande med nya idéer. Khadra finns alltid med och stöttar och peppar dem som inte tycker att de kan prata så bra svenska. Khadra är även utsedd som hälsoguide och har under pandemin pratat med människor om vikten av att vaccinera sig. Khadra är en person som förstår vikten av att stärka andra och göra dem delaktiga och hur viktigt det är att kvinnorna integreras och blir förebilder för sina barn i Sverige. Hon är fantastisk!  
Maj Aspebo, Naturskyddsföreningen i Norrbotten, Gällivare  
Att säga att Maj  har gjort en hjälteinsats som volontär räcker inte. Maj har via sin roll som volontär drivit olika skogsinventeringsprojekt för att höja kunskapsnivån hos andra volontärer, något som har lett till att sex skogsgrupper i Norrbotten har dragits igång och hundratals personer har deltagit i hennes olika projekt. Hon har under åren hållit i oändligt med inspirerande föredrag där hon berättar sin resa från helt okunnig i inventering till nu svampkonsulent för att inte nämna hur hon inspirerar andra att engagera sig för allas vår gemensamma planet och klimat. Hennes arbetsmoral som ideellt engagerad imponerar och inspirerar, inte bara inom Naturskyddsföreningen. Majs engagemang är något som hela Gällivare kommun kan glädjas åt.  
Tania Toufani, Rädda Barnen, Stockholm  
Tania har under flera år varit aktiv i Rädda Barnens nationella stödchatt för barn som lever med hedersförtryck. Hon talar med barn, ur en grupp barn som inte uppmärksammas särskilt ofta, som berättar om sina innersta hemligheter. Tania möter varje barn med värme och kärlek. Hon ställer alltid upp för sina vänner och kolleger. Hon bidrar med kunskap och kompetens och bidrar till en otroligt fin stämning i gruppen. Hon är en trygg famn att luta sig emot och en person som Rädda Barnen värdesätter otroligt högt. Ungdomarna hon möter blir så fint bemötta, hon sår ett litet frö i varje individ som hjälper barn och unga att växa upp till starka, vackra blommor. 
Ulrika Karlsson, Oskarshamn SPES och Suicide Zero, Oskarshamn  
Ulrika förlorade sin pappa 2018 och några månader senare även sin lillebror i självmord. Ulrika har sedan dess med ett oerhört engagemang uträttat mer än många; hon har skrivit under debattartiklar, mött politiker, anordnat ljusmanifestationer och konserter, hållit föreläsningar samt medverkat i tidningsartiklar och radio-program. Ulrika bidrar helhjärtat för att sprida kunskap om suicid och ge stöd till efterlevande.   
Ulrika har även arbetat hårt med att få Oskarshamns kommun, där hon bor, att anta en handlingsplan för suicid, ett arbete som fortfarande pågår för fullt. Ulrika har samtalat med många människor om självmord, självmordstankar och psykisk ohälsa och gör även stor skillnad för efterlevande. Det hon åstadkommer gör stor skillnad för Suicide Zero och SPES.
William Stenvall Zetterström, RFSL Jämtland Härjedalen, Östersund  
William blev invald i RFSL Jämtland Härjedalens styrelse på årsmötet 2020. Han har länge kämpat och stått upp för minoriteters rättigheter, främst för samer eftersom han är hbtqi-same själv.
William har lyckats modernisera föreningens sätt att kommunicera både via nyhetsbrev och framför allt i sociala medier. Hans kunskap om bild, film och marknadsföring har gjort att föreningens arbete för hbtqi-personers rättigheter syns såväl inom länet och utanför och genom hans engagemang har han lyckats öka medlemsantalet till det femdubbla. William har också fått oss att på ett fint sätt visa människorna som bor på landsbygden med olika reportage och intervjuer. Eftersom att William är aktiv inom samefrågor har han också utökat vårt nätverk och aktiviteter där samt fått in samiskan både i text och på aktiviteter. Hans insatser har skapat makalösa förutsättningar för föreningens arbete med att motverka osynlighet och ensamhet för hbtqi-personer i regionen.William är verkligen en volontär och aktivist värd att lyftas för sitt arbete.

Om Årets volontär 
Årets volontär delas ut av den ideella verksamheten Volontärbyrån, för att uppmärksamma det ideella engagemanget i Sverige. Utmärkelsen delas ut på Frivilligdagen den 5 december. Internationella frivilligdagen infaller årligen den 5 december, och uppmärksammar frivilligas arbete för ekonomisk och social utveckling. Dagen är en av FN:s internationella temadagar sedan 1985.  

Fler nyheter