Långsiktigt engagemang - så gör du

Bilder

Här kommer tre tips på hur du kan göra för att skapa en förening där människor trivs.

  1. Hur kan en engagera sig hos oss? Alla är olika! Om ni har möjlighet att erbjuda flera olika sätt att engagera sig så öppnar ni upp för fler. Dessutom ger det chans för de som redan är engagerade att utvecklas i sitt engagemang. Om det exempelvis finns kortare uppdrag att börja med kanske fler vågar prova på! Glöm inte att fråga de som engagerar sig hur de trivs i sin nuvarande roll – kanske är de sugna på att ta nästa steg i organisationen.
  2. Utse en samordnare. Kom överens om någon eller några som är särskilt ansvariga för de frivilliga. Det visar hur viktiga de ideella är i er organisation. Det underlättar också i kommunikationen – alla får samma information och de som engagerar sig vet vem de ska fråga.
  3. Introduktion är A och O. Ge frivilliga en bra start i sitt engagemang genom att erbjuda introduktion eller utbildning. Där har ni chans att berätta vad organisationens syfte och mål är och vad vi tillsammans strävar mot. Ni kan då också passa på att förtydliga vad uppdraget innebär och vem som ansvarar för vad. 
Vill du ha mer inspiration?
Se hela klippet här och hitta mer matnyttigt i vår kunskapsbank

Fler nyheter

Unga killars engagemang i fokus för Volontärbyrån i Almedalen

Unga killars engagemang i fokus för Volontärbyrån i Almedalen

Även i år är Volontärbyrån en av medarrangörerna till Civilsamhällesarenan i Almedalen. Civilsamhällesarenan anordnas av flera av Sveriges ledande civilsamhällesorganisationer och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Volontärbyrån arrangerar ett panelsamtal på temat Var är de unga männen? Och hur kan vi engagera dem?

Gränsdragning mellan ideellt engagemang och lönearbete

Gränsdragning mellan ideellt engagemang och lönearbete

Arvodering av ideella blir en allt vanligare fråga för föreningar. Men när vi väljer att arvodera volontärer finns det en risk att detta kan uppfattas eller misstas för ett anställningsförhållande. Om ni funderar på att arvodera tycker vi att ni ska fundera på varför. Volontärbyråns utgångspunkt är att ett ideellt engagemang är något en gör, på frivilligbasis utan att få någon ersättning för insatsen.