Volontärer på cykel ger äldre en frihetskänsla

Bilder

Att ge äldre eller rörelsehindrade personer frihetskänslan det innebär att komma ut på cykel, det är föreningen Cykel utan ålders syfte. Alla som cyklar är volontärer som engagerar sig för att det är givande att ge av sin tid åt en annan människa som på grund av sin ålder eller sitt funktionshinder har svårt att själv komma ut.

– Cykling utan ålder handlar om att bjuda på cykelturer i närområdet för att alla ska få känna på den frihet som cykeln ger och få vind i håret, säger Kate Ohlsson, vice ordförande i föreningen. 
Cykelturen går långsamt i gånghastighet och har oftast inget mål, det är cykelturen i sig som är upplevelsen. 
 – Under turen stannar vi ofta och talar med varandra om vårt liv och våra minnen. Vi skapar på så sätt många nya relationer mellan olika åldrar och generationer. Det är viktigt att människor får behålla sin identitet och värdighet och det gör man mycket bättre i en vacker röd cykel än i exempelvis en rullstol, berättar Kate. 

Om Cykling utan ålder

Cykling utan ålder startade 2012 i Köpenhamn och finns idag i cirka 55 länder världen över. I Sverige startade Cykling utan ålder 2017 och finns representerad i över 45 kommuner från Pajala i norr till Ystad i söder - men ännu saknas föreningens verksamhet i Stockholm. Föreningen Cykling utan ålder hjälper boende och kommuner att starta upp en lokal verksamhet, där föreningen erbjuder ett färdigt koncept med såväl utbildningsmanualer, hjälp i säker cykling, bokningsprogram och rabatterade priser på cyklar. Allt för att alla som vill i Sverige ska få glädjen att känna vinden i håret under en härlig cykeltur! 
Har du frågor eller vill starta upp en verksamhet på ett boende eller i din kommun, mejla till [email protected]

Fler nyheter

Välkomna Cecilia Bergh och Marcus Karlén, ambassadörer för Volontärbyrån

Välkomna Cecilia Bergh och Marcus Karlén, ambassadörer för Volontärbyrån

Volontärbyrån välkomnar två ambassadörer, Marcus Karlén och Cecilia Bergh. Genom sitt ambassadörskap kommer de bidra till att vara ansikten utåt för Volontärbyrån i olika sammanhang. Både Cecilia och Marcus fann vägen in till det ideella engagemanget genom Volontärbyrån. De uttrycker en tacksamhet för de positiva effekter som volontärskapet haft för dem själva, men även andra människor utifrån ett större sammanhang.