"Det är min plikt att engagera mig"

"Det är min plikt att engagera mig"
Stockholm Pride är del av en global rörelse där pridefiranden på olika sätt används för att förbättra HBTQ+-personers livssituation och rättigheter. I år firar Stockholm Pride 25 år och arrangeras på temat ”Fira mångfalden”, som syftar till att hylla alla som bidrar till ökad mångfald i samhället. För Charlie Hedberg kändes det självklart att engagera sig som volontärsamordnare i paradledningen när en familjevän tipsade om uppdraget.

Det var förra året som Charlie fick tipset av en familjevän, som varit engagerad sedan länge i Stockholm Pride, att det behövdes extra krafter i paradledningen. Charlie hade då redan funderat ett tag på hur han kunde engagera sig mer i HBTQ+ frågor.
Som transman är jag en del av communityt och jag kände att jag ville träffa andra som mig och engagera mig mer i frågorna. När jag fick höra att uppdraget som volontärsamordnare handlade om att ha kontakt med volontärerna, både de som inte varit engagerade tidigare, och eldsjälarna som har varit med i flera år, kände jag att det här bara måste jag göra!
 "Jag kan vara ansiktet utåt för den här föreningen, men det finns många där ute som inte kan vara lika öppna och lever i rädsla. Därför känns det som min plikt att engagera mig."
En del av uppdraget som volontärsamordnare i paradledningen är att följa upp ansökningar från dem som är intresserade av att bli volontärer. För att sedan samordna dem när de väl är på plats. Ett arbete som Charlie har kommit att se som sin plikt till communityt.
  Att få träffa alla som har skickat in en ansökan, att få se dem och att de hittat hit. Det mötet är det finaste med mitt uppdrag. Vissa reser hela vägen till Stockholm från andra städer och länder runt om i världen, det är en mäktig känsla att få vara en del av det. Det påminner mig om varför jag vill göra det här och att jag har privilegiet att sysselsätta mig med det. Jag kan vara ansiktet utåt för den här föreningen, men det finns många där ute som inte kan vara lika öppna och lever i rädsla. Därför känns det som min plikt att engagera mig.
  "Vi är en röst för dem som inte har en röst." 
Charlie menar att det egentligen inte spelar roll vilken relation man har till HBTQ+ communityt om man vill engagera sig i Stockholm Pride. Man kan själv vara en del av det, eller så är man förälder, vän, eller bara en allierad. Alla samlas under den gemensamma uppfattningen att det ska vara en självklarhet att få vara den man är.
  Vi är en röst för dem som inte har en röst. Det är också väldigt roligt med Pride. Under Prideveckan ser man människor blomma ut och träffar personer man aldrig skulle ha träffat annars. Det blir en ögonöppnare för vilken fantastisk festival vi kan skapa tillsammans!

Vill du engagera dig i Stockholm Pride 2023? Just nu kan du bli en del av Charlies team som paradvolontär!
Läs mer och ansök här.

Fler berättelser

”Man kan inte klara allt själv, men tillsammans är man starkare.”

”Man kan inte klara allt själv, men tillsammans är man starkare.”

För Therese ”Tess” Wappsell är föreningslivet en viktig del av livet. Mötet med människor och möjligheten att träffa nya vänner lockar. Ur ett samhällsperspektiv ser Tess funktionsrättsorganisationer som nyckelaktörer för att öka medvetenheten om livet med en funktionsnedsättning, och hon har själv mycket att bidra med.

”Mitt engagemang ger mig hopp när världen känns hopplös”

”Mitt engagemang ger mig hopp när världen känns hopplös”

Klara Bengtsson har engagerat sig i hela sitt vuxna liv. Med ett starkt rättighetspatos vill hon skapa bättre förutsättningar för fler personer i vårt samhälle. Tillsammans med andra ideellt aktiva i organisationerna Amnesty och Attention har hon fokuserat på frågor som framför allt berör kvinnors rättigheter och funktionsrättsfrågor.