Lotten stärker elevers självbild genom sitt ideella engagemang

Lotten stärker elevers självbild genom sitt ideella engagemang
Berättarministeriet arbetar för att minska segregationens negativa konsekvenser på barns skolgång genom att erbjuda kostnadsfria skolprogram till skolor med högt socioekonomiskt index. Lotten Lidén är volontär på Berättarministeriets utbildningscenter i Göteborg och är med och tar emot de skolklasser som kommer under förmiddagarna. Volontärens uppgift är att stötta eleverna när de skriver sina berättelser.

Lotten har en tidigare bakgrund i skolvärlden och vill fortsätta att engagera sig för elever och lärare under pensionen.
– För mig är detta en så viktig verksamhet. Vi vet att lärarna uppskattar Berättarministeriet och vi volontärer tycker det är roligt att möta underbara barn. Eleverna säger då och då att detta är det roligaste de gjort och undrar om de får komma tillbaka. En volontär sa en gång ”för mig är detta arbete ett sätt att betala tillbaka det jag fått av samhället”. Det låter så enormt bra för mig också! Själv har jag bakgrund från skolans värld men att finnas på Berättarministeriet är att vara en klok vuxen som möter människor. Rent egoistiskt ger denna verksamhet en insyn i verkliga livet som jag står lite utanför som pensionär. Jag vill helt enkelt stötta elever om jag kan och det mår jag bra av! 
"Huvudsyftet är att SE varje elev. Att stärka elevens tro på sig själv."
Som volontär har Lotten flera olika uppgifter. Från praktiska saker, som att skriva namnlappar, till det större syftet att vara en närvarande vuxen som lyssnar och uppmuntrar eleverna.
– Huvudsyftet är att SE varje elev. Att stärka elevens tro på sig själv. Genom att vi sitter två volontärer med fem elever vid varje bord och lyssnar och pushar dem att rita eller skriva en kort berättelse kan vi ge varje elev uppmärksamhet. Vi gör också praktiska saker som att skriva namnlappar till eleverna, skriva ner deras berättelse på datorn, rita, räkna röster och prata med ”redaktör Schwartz”. Jag vill också säga att personalen på Berättarministeriet är helt fantastiska. De är så tillmötesgående, positiva och stöttande gentemot oss volontärer. 

Fler berättelser

"Alla är bra på olika saker och alla kan bidra"

"Alla är bra på olika saker och alla kan bidra"

David Fogelström började som ideell ledare hos FIFH Parasport Malmö och fastnade snabbt för organisationens engagemang. Idag arbetar han som volontärsamordnare och projektkoordinator, och ansvarar för stora event som årligen samlar många volontärer och deltagare.