Årets volontär har gjort ovärderliga insatser under pandemin

Bilder

Lisa Peterson-Berger, engagerad i Förklädesfabriken, utsågs på Internationella frivilligdagen till Årets volontär 2020 av Volontärbyrån. Lisa var en av initiativtagarna till Förklädesfabrikens verksamhet, där hon tillsammans med 1000 andra volontärer sydde och levererade skyddsutrustning till vården under våren.

– Jag är väldigt tacksam, glad och stolt över att bli utsedd till Årets volontär, säger Lisa Peterson-Berger. Det var så häftigt att se i våras, att det var så många som ville hjälpa till. Människor kom in, såg olika behov, och styrde upp. Det är fint att se vad man kan åstadkomma tillsammans, och se att man kan göra en förändring. Det har gett mig hopp om framtiden.
Vi har bland 130 nomineringar från föreningar över hela Sverige korat Årets volontär. Syftet med utmärkelsen är att på Frivilligdagen den 5 december uppmärksamma det ideella engagemanget i Sverige. Hela 51 procent av den vuxna befolkningen engagerar sig ideellt, och lägger i snitt 18 timmar i månaden på sitt ideella engagemang.
– Frivilligdagen ger oss möjlighet att sätta ljus på det enastående engagemang som finns i Sverige, säger Maria Alsander, verksamhetsledare Volontärbyrån. Inte minst Coronapandemin har visat på vikten och värdet av det ideella engagemanget, och Lisa är en fantastisk representant för alla som ställt upp och gjort skillnad detta år. Vi fastnade för föreningens beskrivning av hennes personliga egenskaper, att hon är en inspirerande och ödmjuk och person som tillsammans med många andra hittat ett konkret sätt att bidra.
Motivering:
Som Årets volontär är Lisa en inspirerande, ödmjuk och varm person som i en tid av oro i samhället bidragit till att skapa en plats där folk kunde samlas, sida vid sida, för att finna gemenskap och trygghet och samtidigt bidra med något konkret.
Lisa är en av de betydelsefulla frivilliga krafterna i Förklädesfabriken. När Coronapandemin lamslog Sverige och bristen på skyddsutrustning blev akut var Lisa en av dem som startade igång Förklädesfabrikens verksamhet – att tillverka skyddsförkläden och visir till vården. Redan tre dagar efter start började fler volontärer engagera sig och sammanlagt engagerade sig cirka 1000 personer under våren.
I kris är det ideella engagemanget viktigare än någonsin, och Lisa personifierar alla de tusentals frivilliga som under Corona ställt upp, ställt om och hittat nya sätt att bidra. Lisa är därför en sann representant för Sveriges fyra miljoner ideella, i en tid när det ideella engagemanget mer än någonsin förtjänar att lyftas och hyllas.
Se vår videointervju med Lisa här.
Läs mer om utmärkelsen Årets volontär här. 

Fler nyheter