”Att inkludera fler är en del av våra värderingar.”

Bilder

Via Volontärbyrån kan föreningar annonsera efter volontärer även på engelska. Syftet är att föreningar på så sätt ska kunna nå fler volontärer, och även engagera nya målgrupper. Dessutom blir det enklare för fler att engagera sig, när begränsade svenskkunskaper inte är ett hinder.

Det har föreningen KulturAlla i Uppsala positiva erfarenheter av. Till sin stora folkfest Kulturernas Karneval, som arrangeras varje år i maj, söker föreningen volontärer på både engelska och svenska.
-Vi har valt att bredda vår annonsering för att vi vill inkludera fler människor med olika bakgrunder, säger Cecilia Brassman, som är projektsamordnare för karnevalen. Kulturernas Karneval som arrangemang genomsyras av kultur, gemenskap och glädje, och det vill vi även ska gälla projektgruppen. Därför är bredden i rekryteringen en viktig del av evenemangets värde, där vi värnar våra värderingar att alla ska känna sig välkomna.
Det kan ibland vara svårt att formulera sig på engelska och veta vad som bör stå med. Cecilias tips är att hålla det kort och enkelt för att nå fram med vad uppdraget innebär. Det är också bra att vara så tydlig som möjligt med vad som krävs för uppdraget, exempelvis när det gäller språkkunskaper, så att inga missförstånd uppstår. Cecilia påpekar också att det är viktigt att komma ihåg syftet med uppdraget och varför man valt att annonsera på engelska även när man skriver annonsen.
-För oss har det berikat både organisationen och festivalen. Med kunskap och lärdom från många olika människor kan vi tillsammans skapa ett gott socialt klimat och ett riktigt bra kulturevenemang. Jag hoppas att vi genom att attrahera en bredare målgrupp kan få människor att känna sig inkluderade, och dessutom får vi alla i föreningen en chans att lära av varandra.
Foto taget av Sandra Eriksson, 2017.

Vill du också lägga in uppdragsannonser på engelska? 

Logga in här för att skapa ett nytt uppdrag. Glöm inte att välja engelska under menyn Språk högst upp i formuläret när du skapar ett nytt uppdrag så syns det på sidan för engelska uppdrag.
Behöver du hjälp eller har några frågor? Du är varmt välkommen att höra av dig till oss på Volontärbyrån för stöd och råd.
Du når oss varje vardag mellan kl. 9-17 på 0771-241400 eller [email protected] 

Fler nyheter

Unga killars engagemang i fokus för Volontärbyrån i Almedalen

Unga killars engagemang i fokus för Volontärbyrån i Almedalen

Även i år är Volontärbyrån en av medarrangörerna till Civilsamhällesarenan i Almedalen. Civilsamhällesarenan anordnas av flera av Sveriges ledande civilsamhällesorganisationer och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Volontärbyrån arrangerar ett panelsamtal på temat Var är de unga männen? Och hur kan vi engagera dem?

Gränsdragning mellan ideellt engagemang och lönearbete

Gränsdragning mellan ideellt engagemang och lönearbete

Arvodering av ideella blir en allt vanligare fråga för föreningar. Men när vi väljer att arvodera volontärer finns det en risk att detta kan uppfattas eller misstas för ett anställningsförhållande. Om ni funderar på att arvodera tycker vi att ni ska fundera på varför. Volontärbyråns utgångspunkt är att ett ideellt engagemang är något en gör, på frivilligbasis utan att få någon ersättning för insatsen.