Nytt projekt ska stärka ungas engagemang i föreningslivet

Bilder

Allt fler unga lider av psykisk ohälsa. Samtidigt vet vi att ideellt engagemang är ett sätt att träffa vänner, ha roligt, känna sig behövd och må bättre. Därför vill Volontärbyrån i ett nytt projekt inspirera fler unga att engagera sig ideellt och stötta föreningar kring hur de kan nå fler unga.

Volontärbyråns Elin Hansson är projektledare för projektet, som finansieras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. 

-  Att ge en ung person ett socialt sammanhang och en fritidssysselsättning kan vara en viktig pusselbit i den personens psykiska hälsa. Däremot kan det vara svårt att veta var ens engagemang behövs, och därför vill vi i projektet stötta unga att hitta ett ideellt engagemang som i förlängningen ger dem en rad positiva effekter, de effekter som enligt forskningen förebygger psykisk ohälsa. 

Genom Volontärbyråns utbildningar och kontakter med föreningar vet vi att det är många föreningar som gärna vill nå fler unga, men de vet inte hur eller i vilka kanaler. Unga googlar ofta på "volontära" exempelvis, medan det inte är ett ord som det traditionella, etablerade föreningslivet använder. Hur ska unga och föreningar hitta varandra om de inte ens talar samma språk? 

Elin berättar att ungas egna erfarenheter kommer att vara en viktig del i projektet. Bland annat kommer unga engagerade personer vara med och ta fram en kampanj som ska inspirera till engagemang och vara med på ett “hackathon” för att identifiera hinder för ungas engagemang. Erfarenheterna kommer att spridas till föreningar för att i förlängningen bidra till att sänka trösklarna till ungas engagemang. 

- Det är fantastiskt roligt att få se en person växa i sitt ideella engagemang, de kontakter som det ger och erfarenheter som bygger både kunskaper och självförtroende. För oss i projektet kommer det att vara viktigt att få ungas syn på hur föreningar ska inkludera unga, säger Elin Hansson. 

Om projektet
Under 2023 genomför Volontärbyrån projektet "Unga hackar det ideella engagemanget" som ska leda till att det blir lättare för unga att engagera sig.  Projektet stöds av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Projektets huvudsakliga mål är att inspirera och stärka fler unga (16-25 år) att engagera sig i föreningslivet i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. Vi kommer att ha en referensgrupp av unga mellan 16-25 år som får ta fram en kampanj som inspirerar unga att engagera sig. Känner du någon som skulle vilja vara med: https://bidra-till-ett-starkare-foreningsliv.confetti.events/ 

Vi vill också underlätta och stötta föreningar som tycker att det är svårt att engagera unga i sin förening. Volontärbyrån kommer inom projektet samla kunskapen i form av en rapport, en workshop för föreningar och ett material som föreningar kan använda i sin verksamhet. 

Har du frågor om projektet eller vill veta hur du kan vara med och bidra? Kontakta gärna vår projektledare: 
Elin Hansson
Telefon  
 072-529 50 60 
E-post  
 [email protected]  
Fler nyheter

De är finalister i Årets volontär

De är finalister i Årets volontär

Nu har tolv finalister till utmärkelsen Årets volontär utsetts. Det är den ideella verksamheten Volontärbyrån som för sjunde året i rad utser Årets volontär bland 150 nomineringar från organisationer över hela Sverige. Årets volontär koras på Internationella frivilligdagen den 5 december.