Vad är det som gör att vi lägger så mycket tid på engagemang? Forskningen svarar.

Bilder

Engagemanget ger oss ett längre och gladare liv med fler och bättre relationer. Hur kommer det sig? Vi har sammanställt vad forskningen säger om engagemangets effekter på den som volontärarbetar.

Den som aldrig engagerat sig kanske inte ser så mycket annat än hårt slit utan pengar, men de som en gång engagerat sig ideellt fortsätter ofta med det hela livet. I Sverige engagerar sig mer än varannan svensk så mycket som 18 timmar i månaden i snitt. Varför är det så? Ett av de vanligaste svaren är: ”det ger mig så mycket”. Men exakt vad är det människor får i civilsamhället?

Anledningarna till att engagera sig är många – att hjälpa andra, påverka samhällsutvecklingen och göra något konkret för att bidra. Samtidigt får den som engagerar sig ideellt mycket tillbaka. Det förmodligen allra viktigaste går faktiskt att sammanfatta i ett enda ord: hälsa. Vill du bli gladare, leva längre, få fler och bättre relationer och större mening med livet? Engagera dig!

Forskningen som visat vad ideellt engagemang ger en människa kan sammanfattas i tre punkter:

1. Du blir gladare

Människor i alla åldersgrupper blir lyckligare och gladare av att engagera sig. En norsk-tysk studie som jämfört 12 olika europeiska länder bekräftar det: människor som engagerar sig upplever en högre tillfredsställelse med livet. Det är också bevisat att ideellt engagemang motverkar depression

2. Du lever längre 

Det är väl belagt att engagemang leder till ett flera år längre liv, tack vare det ”sociala kapital” människor får via sitt engagemang. En finsk forskargrupp har undersökt närmare exakt hur det funkar, och de har kommit fram till att själva engagemanget är grunden. Oavsett om du engagerar dig i en fysiskt tuff sport eller en stillasittande aktivitet så får du fler aktiva år i livet! När en person engagerar sig så blir den dessutom mer hälsosam, äter hälsosammare, röker mindre och rör sig mer, vilket ytterligare förlänger livet. 

3. Du får fler och bättre relationer 

Människor som engagerar sig ideellt får fler vänner och fler sociala kontakter, vilket är helt avgörande för ett bra liv. En viktig del av detta är att hitta likasinnade och ingå i en gemenskap, och en annan är att volontärarbetet är uppskattat och ger bekräftelse tillbaka. Engagemang i civilsamhället är också en viktig väg in i ett nytt sammanhang om du är ny i Sverige. Att engagera sig stärker känslan av att höra till.


Vill du göra en insats där du förbättrar för andra och samhället och som samtidigt gör mycket för dig själv?
Utforska hundratals uppdrag och hitta ett engagemang som passar dig. 

Fler nyheter

De är finalister i Årets volontär

De är finalister i Årets volontär

Nu har tolv finalister till utmärkelsen Årets volontär utsetts. Det är den ideella verksamheten Volontärbyrån som för sjunde året i rad utser Årets volontär bland 150 nomineringar från organisationer över hela Sverige. Årets volontär koras på Internationella frivilligdagen den 5 december.