Frivilligveckan 5-9 december 2022

Bilder

Den 5 december firas FN:s internationella frivilligdag över hela världen. I Sverige ligger vi i världsklass när det gäller ideellt engagemang. 51 procent av befolkningen mellan 16 och 84 år har gjort minst en ideell insats under året och lagt i genomsnitt 18 timmar på sitt ideella engagemang. Detta vill vi fira under Frivilligveckan 2022.

Ideellt engagemang i fokus under Frivilligveckan

I Sverige engagerar sig varannan person ideellt i någon av landets fler än 250 000 idéburna organisationer.  Detta vill vi på Volontärbyrån tillsammans med Forum uppmärksamma under "Frivilligveckan". Vi delar ut utmärkelserna Årets volontär och Årets initiativ. Vem som blir Årets volontär får vi veta på självaste Internationella frivilligdagen den 5 december, och under veckan som följer uppmärksammar vi ideellt engagemang på en massa olika sätt. 

Detta händer under veckan:

Årets volontär och Årets initiativ delas ut 

Den 5 december får vi veta vem som blir Årets volontär 2022! På kvällen får den som får utmärkelsen motta priset under festliga former. Forum delar ut pris till Årets initiativ under samma kväll. Håll utkik på Facebook, Instagram och LinkedIn och följ vem och vilka som koras till utmärkelserna.Volontärbyrån utser för sjätte året i rad Årets volontär bland nästan 150 nomineringar från organisationer över hela Sverige. Årets volontär ger oss en chans att på Frivilligdagen hylla och tacka alla de drygt fyra miljoner svenskar som engagerar sig ideellt. Frivilligdagen är ett bra tillfälle att få chans att uppmärksamma en av alla dessa eldsjälar. På Frivilligdagen den 5 december vet vi vem av de tio finalisterna som kammar hem utmärkelsen.Årets initiativ delas ut av Forum – idéburna organisationer med social inriktning. Det är en utmärkelse som tilldelas en ideell organisation som under de senaste åren tagit fram ett initiativ som bidrar till positiv samhällsutveckling. De tre finalistinitiativen är Klara, Färdiga, Kvinna av Nya Kompisbyrån, Digitalt uppsökande av Alltid sedd och Extravuxen av Maskrosbarn. Den 30 november utsågs Extravuxen av Maskrosbarn till Årets initiativ, och de får ta emot utmärkelsen den 5 december. 

Seminarium under veckan

7 december: Webbinarium, Samhällsförändring genom ideellt engagemang, 08:30-09:30:
Välkommen till ett digitalt seminarium om nytänkande, kreativitet och organisering i tider av sociala utmaningar.

Medverkande: Jonas Wihlstrand (Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner); Malin Lindberg (Luleå Tekniska Universitet); Patrik Schröder (Fremia); samt vinnaren av utmärkelsen Årets initiativ 2022. Samtalet modereras av Anton Alsander (Forum). Fler namn kan tillkomma. Anmäl dig här.

7 december: Lunchseminarium,  Allt du behöver veta för att bli volontär, 12:00-12:30

Digital lunchföreläsning. Föreläsare: Elin Hansson. Anmäl dig här. 

Rapportsläpp: Det ideella engagemangets värde

Många försök har gjorts att försöka värdera det ideella engagemanget. Men hur sätter man ett pris på medmänsklighet, gemenskap och tillit? Går det ideella engagemangets värde ens att mäta? I den här rapporten försöker Volontärbyrån beskriva det ideella engagemangets olika, mångdimensionella värden, för oss som individer, för ideella organisationer och civilsamhälle – och för vårt samhälle i stort. Bland annat beskriver vi olika sätt att mäta engagemanget i ekonomiska termer, och låter ideellt engagerade själva berätta om hur de värderar sitt engagemang. Rapporten släpps måndag den 5 december i en webbversion och kommer även att kunna köpas via Publit inom kort. 

Kampanjpris på vår populära handbok

Mellan den 5 – 15 december kan du köpa vår populära bok "Din handbok i att leda och motivera ideellt engagemang" till 20 procents rabatt i vår webbshop. Köp boken här

Tycker du också att ideellt engagemang är viktigt?

Du kan vara med och hjälpa oss att uppmärksamma det #ideellaSverige inför Frivilligveckan! Kolla in vår film och sprid den till fler! 

Så här gör du:

 Ladda hem filmen.
Posta den i dina sociala kanaler med texten som finns i samma zip-fil.
Klappa dig själv på axeln och känn dig nöjd med att du och din organisation är med och hjälper till att uppmärksamma det #ideellaSverige.

Frivilligveckan anordnas med stöd av Fremia och Kungliga Patriotiska Sällskapet. 

Fler nyheter

Volontärbyrån på plats i Almedalen

Volontärbyrån på plats i Almedalen

Hur säkrar vi engagemanget i framtiden? Hur kan vi skapa ännu bättre förutsättningar för ett ideellt engagemang som stärker demokratin, förebygger ofrivillig ensamhet och främjar tilliten och gemenskapen i vårt samhälle? Det vill vi på Volontärbyrån gärna prata mer om i Almedalen. Vi är medarrangörer till Civilsamhällesarenan där vi arrangerar ett eget spännande seminarium om ideellas roll i välfärden och deltar gärna i paneler och samtal om ideellt engagemang.