Fyramiljoneretthundratrettiosjutusenetthundratio tack!

Bilder

Den 5 december, är det FN:s Internationella frivilligdag. Det är en dag som instiftades av FN för 35 år sedan för att fira alla miljoner människor som engagerar sig i något som de tycker är viktigt utan att få betalt. Sverige är ett av de länder där frivilligarbetet är som allra störst, och varannan person i Sverige mellan 16 och 84 år gör ideella insatser. I dag firar vi detta som ger meningsfullhet till så många, och som betyder så mycket för vår demokrati, välfärd och samhällsutveckling.

 I år är inget som vanligt och mycket har satts på paus. Men det ideella engagemanget har inte pausat. Vi är fantastiska på att mobilisera i kris. Det såg vi under flyktingmottagandet 2015 och skogsbränderna 2018 och det ser vi även nu. Organisationer ställer om och anpassar sina verksamheter till de nya förutsättningarna. Volontärer engagerar sig i telefon- och chattjourer för att stödja ensamma och isolerade äldre och delar ut frukost till hemlösa utomhus istället för inomhus. Vi engagerar oss i digitala språkfikor och läxhjälp online. Yngre volontärer har klivit in där äldre volontärer i riskgrupp har fått stanna hemma.
Till dig som är ideellt engagerad vill vi rikta ett stort och hjärtligt tack. Eftersom det är så många som engagerar sig i Sverige blir det hela 4 137 110 tack. Till dig som just nu har behövt pausa ditt engagemang hoppas vi att du snart kan komma tillbaka. Till dig som till dig som är på väg att steget att börja engagera dig hoppas vi att du ska hitta det som ger mening för just dig. Vi kan också tipsa dig om Volontärbyrån – på vår sajt söker hundratals organisationer efter fler som vill engagera sig.
Du behövs nu. Tillsammans kan vi göra skillnad. 

Fler nyheter