Volontären som blev generalsekreterare: ”Att jobba med något som betyder något på riktigt, det är viktigt för mig”

Bilder

Maria Alsander, generalsekreterare för Volontärbyråns huvudman Forum – idéburna organisationer med social inriktning, lämnar nu organisationen efter mer än 15 år som anställd. Större delen av tiden har hon jobbat inom verksamheten Volontärbyrån, och de senaste åren har hon lett hela organisationen som generalsekreterare. Hur började allt, och vad har gjort att Maria stannat så länge? Vi frågade henne.

– Jag började faktiskt på Volontärbyrån som volontär för nästan 17 år sedan! Jag var gravid med min andra dotter då och var väldigt intresserad av att jobba i den ideella sektorn då jag själv varit aktiv i föreningslivet. Jag hade jobbat i näringslivet och ville röra mig mer mot en värderingsstyrd verksamhet. Så jag sökte mig till Volontärbyrån som volontär och hjälpte till med olika kommunikationsinsatser, och efter min föräldraledighet dök en tjänst på Volontärbyrån upp!  
När Maria rekryterades till Volontärbyrån för 15 år sedan var det en liten verksamhet med få anställda, vilket gjorde att arbetsuppgifterna blev mycket varierade. 
– Jag gjorde allt möjligt! Jag jobbade med kommunikation, våra externa samarbeten och var ute och träffade organisationer. Vi var en ny, ung organisation som sökte oss fram, och mycket har såklart hänt med Volontärbyrån sedan dess. Samtidigt har vi har bevarat mycket av det vi hade då – nyfikenhet, en framåtanda och ett stort driv.  
Vad har gjort att Maria stannat så länge på Volontärbyrån och Forum? När hon funderar på det återkommer hon till alla de människor hon mött genom åren och till de värderingar organisationen står för.  
–Det här jobbet har verkligen varit utvecklande hela tiden och det är roliga och angelägna frågor vi jobbar med. Det har varit så fint att få vara med på Volontärbyråns resa till att bli en alltmer etablerad aktör och det har verkligen känts som att vi bidrar med något viktigt. Att jobba med något som betyder något på riktigt, det är viktigt för mig. Många av mina kollegor har jag jobbat med i många år, och vi har alltid haft väldigt roligt tillsammans, samtidigt som vi har gjort bra saker. Det är jag stolt över.  
I december 2022 firade Volontärbyrån sitt 20-årsjubileum, och för Maria som varit med sedan Volontärbyrån firade fem år var jubileet en höjdpunkt.  
–Det var fantastiskt att träffa alla som kom för att fira med oss, volontärer, organisationsrepresentanter, generaldirektörer, tidigare medarbetare, politiker och samarbetspartner. Det är det som är så häftigt, den enorma blandningen av människor som Volontärbyrån möter och för samman. 
Maria påpekar att Volontärbyrån är unik i att vara en kanal för det breda engagemanget, och finns till för alla, oavsett om man vill engagera sig i en styrelse, vara volontär på en festival eller stötta unga människor.  
–Volontärbyråns styrka är verkligen att det finns en iver och vilja att göra och bidra ännu mer. Volontärbyrån har en så tydlig roll att spela i vårt samhälle, och det märks inte minst till exempel i kriser, när människors vilja att engagera sig ökar något enormt. Det ska bli otroligt roligt och spännande att följa Volontärbyrån och se vad framtiden bär med sig! 
Maria lämnar nu alltså Volontärbyrån och Forum för en tjänst på organisationen Mind, där hon blir chef för Minds stödverksamheter, till exempel Självmordslinjen och Äldrelinjen, som bemannas av volontärer. 
– Minds frågor kring psykisk hälsa engagerar mig mycket. Det ska bli roligt att sätta sig in i nya saker, men ändå vara kvar i den här sektorn och jobba med ideellt engagemang och den viktiga roll som det fyller i vårt samhälle. 
Vi på Volontärbyrån passar på att tacka Maria för hennes år här, hennes enorma engagemang och driv, och önskar henne varmt lycka till framöver!  
 

Fler nyheter

Volontärbarometern 2024: Trots ekonomiska utmaningar vill många bli volontärer

Volontärbarometern 2024: Trots ekonomiska utmaningar vill många bli volontärer

Det ekonomiska läget har påverkat människors möjlighet att engagera sig ideellt, samtidigt som samhällsläget ökar motivationen att vilja bidra. Det visar Volontärbyråns nya rapport om det ideella engagemanget, Volontärbarometern 2024. Rapporten bygger på enkätundersökningar bland volontärer och representanter för ideella organisationer.

Unga killars engagemang i fokus för Volontärbyrån i Almedalen

Unga killars engagemang i fokus för Volontärbyrån i Almedalen

Även i år är Volontärbyrån en av medarrangörerna till Civilsamhällesarenan i Almedalen. Civilsamhällesarenan anordnas av flera av Sveriges ledande civilsamhällesorganisationer och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Volontärbyrån arrangerar ett panelsamtal på temat Var är de unga männen? Och hur kan vi engagera dem?