“Att vara engagerad ger positiv energi och tillfälle att ge utlopp för sin frustration”

“Att vara engagerad ger positiv energi och tillfälle att ge utlopp för sin frustration”
Sedan tre år tillbaka är Nithin Ramesh engagerad i Djurens Rätt. Djurens Rätt är Sveriges äldsta och största djurrätts- och djurskyddsorganisation som arbetar för att bidra till ett samhälle där djur betraktas och behandlas som kännande individer. Nithin har under sin tid i organisationen bland annat deltagit på Almedalsveckan, värvat medlemmar och deltagit i kampanjer och undersökningar. Men det bästa med sitt engagemang tycker Nithin är att han kan påverka i frågor han tycker är viktiga och att han får möjlighet att delta i spännande diskussioner. 

Nithin har alltid tyckt att djur ska behandlas på ett bra sätt och att det inte görs tillräckligt för djuren, men inte funderat på hur han skulle kunna göra för att påverka detta.  När flickvännens medlemstidning damp ner i brevlådan och Nithin bläddrade igenom den såg han att de sökte volontärer och tänkte att “det här är ett uppdrag där jag skulle få engagera mig inom ett område jag bryr mig om”. Snart tre år senare har Nithin testat på flera olika typer av engagemang inom Djurens Rätt, men det som är mest givande tycker han är att få diskutera djurrättsfrågor och dela åsikter med andra.
Jag är en social person som tycker det är roligt att prata med folk, så att stå på ett torg och diskutera fram och tillbaka kan ge väldigt viktiga insikter kring saker en själv aldrig tänkt på. 
En annan aspekt av engagemanget som Nithin värdesätter är att en får möjlighet att påverka i frågor som är viktiga, speciellt när en märker att arbetet ger resultat. Nithin berättar att Djurens Rätt 2023 har kommit långt i sin vision om att nedmontera pälsindustrin och pälsdjursfarmar, vilket är något som organisationen kämpat för i över 20 år. Att få se när organisationer gör framsteg och att deras arbete faktiskt ger resultat menar Nithin är en stor vinst som man kan känna sig stolt över. 
Tips för den som vill engagera sig  
För den som är nyfiken på att engagera sig tipsar Nithin om att börja med att fundera på vad du bryr sig om, det viktiga är att du hittar något som är viktigt för dig själv och att det är något du vill vara en del av, förändra eller stödja,
— Det finns ju tusentals olika organisationer att engagera sig i som alla gör ett riktigt bra jobb och då gäller det att hitta det som passar bäst för en själv. Man kan vara med så mycket eller lite som möjligt, det är inte som ett jobb där du ska vara där hela dagen. Har man några timmar en helg och kan tänka sig att vara med och hjälpa till så räcker det.

Fler berättelser

”Man kan inte klara allt själv, men tillsammans är man starkare.”

”Man kan inte klara allt själv, men tillsammans är man starkare.”

För Therese ”Tess” Wappsell är föreningslivet en viktig del av livet. Mötet med människor och möjligheten att träffa nya vänner lockar. Ur ett samhällsperspektiv ser Tess funktionsrättsorganisationer som nyckelaktörer för att öka medvetenheten om livet med en funktionsnedsättning, och hon har själv mycket att bidra med.

”Mitt engagemang ger mig hopp när världen känns hopplös”

”Mitt engagemang ger mig hopp när världen känns hopplös”

Klara Bengtsson har engagerat sig i hela sitt vuxna liv. Med ett starkt rättighetspatos vill hon skapa bättre förutsättningar för fler personer i vårt samhälle. Tillsammans med andra ideellt aktiva i organisationerna Amnesty och Attention har hon fokuserat på frågor som framför allt berör kvinnors rättigheter och funktionsrättsfrågor.

"Det ger mycket energi att se glädjen och engagemanget"

"Det ger mycket energi att se glädjen och engagemanget"

Berättarministeriet arbetar för att minska segregationens negativa konsekvenser på barns skolgång genom att erbjuda kostnadsfria skolprogram till skolor med högt socioekonomiskt index. Sandra Jerkérus har tidigare varit volontär på Berättarministeriet men arbetar nu som utbildningsledare med volontäransvar på det nyöppnade utbildningscentret i Malmö.