”Årets volontär är ett sätt att visa uppskattning och erkänna volontärers hårda arbete och engagemang”

Bilder

Joy Bartoli från St:a Maria Eskilstuna scoutkår, blev på Internationella frivilligdagen i december 2023 utsedd till Årets volontär. Joy fick utmärkelsen för att han, genom sitt engagemang för barn och unga, främjat gemenskap, glädje och trygghet i Eskilstuna.

Utmärkelsen Årets volontär instiftades av Volontärbyrån 2017, för att uppmärksamma det ideella engagemanget och hylla alla miljontals ideellt engagerade människor i Sverige. Årets volontär utses årligen på Frivilligdagen 5 december. För Joy och S:ta Maria Eskilstuna scoutkår har utmärkelsen betytt mycket. Joy berättar att Årets volontär har gjort kåren omskriven och bidragit till att fler vill engagera sig.

– Årets volontär har spelat en avgörande roll för mig och för St:a Maria Eskilstuna scoutkår på så många sätt. Genom utmärkelsen har vi sett en ökning av drivkraften bland våra ledare, vilket har gett oss en starkare motivation att fortsätta arbeta ideellt för vår kårs framtid. Detta har i sin tur fungerat som en peppande kraft för många ungdomar som har inspirerats att påbörja sin egen ledarskapsresa inom St:a Maria Eskilstuna scoutkår. Årets volontär har inte bara bidragit till vår kårs interna dynamik, utan har också hjälpt till att göra vår kår känd för sitt arbete. Vi har lyckats sprida våra idéer och mål till andra föreningar, vilket har lett till en ökad användning av våra planer och strategier för att utveckla andra organisationer. Detta har i sin tur lockat fler personer att engagera sig ideellt för samhällets bästa.

Varför tycker du att det är viktigt att dela ut utmärkelsen?
 
 – För att det är ett tillfälle att erkänna och hylla de individuella insatserna från volontärer som har gjort en betydande skillnad i samhället. Genom att arrangera Årets volontär fortsätter man att lyfta fram och uppmuntra volontärarbete, vilket i sin tur kan inspirera fler att engagera sig och bidra till samhällets utveckling. Dessutom fungerar Årets volontär som ett sätt att öka medvetenheten om volontärarbete och dess värde. Genom att synliggöra och fira volontärers prestationer sprids budskapet om vikten av ideellt engagemang. Årets volontär är ett sätt att visa uppskattning och erkänna volontärers hårda arbete och engagemang. 

Fler nyheter

Volontärbarometern 2024: Trots ekonomiska utmaningar vill många bli volontärer

Volontärbarometern 2024: Trots ekonomiska utmaningar vill många bli volontärer

Det ekonomiska läget har påverkat människors möjlighet att engagera sig ideellt, samtidigt som samhällsläget ökar motivationen att vilja bidra. Det visar Volontärbyråns nya rapport om det ideella engagemanget, Volontärbarometern 2024. Rapporten bygger på enkätundersökningar bland volontärer och representanter för ideella organisationer.

Unga killars engagemang i fokus för Volontärbyrån i Almedalen

Unga killars engagemang i fokus för Volontärbyrån i Almedalen

Även i år är Volontärbyrån en av medarrangörerna till Civilsamhällesarenan i Almedalen. Civilsamhällesarenan anordnas av flera av Sveriges ledande civilsamhällesorganisationer och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Volontärbyrån arrangerar ett panelsamtal på temat Var är de unga männen? Och hur kan vi engagera dem?