Storasyster

Bli volontär hos Storasyster

Det här uppdraget går inte att anmäla sig till längre.
Spara

Beskrivning

Vi söker volontärer för att bemanna vårt onlinestöd. Dels till onlinesyster på chatt/mejl eller video och dels till vår chattjour.

Ange i din ansökan vilket/vilka av uppdragen du är intresserad av.
För uppdraget som onlinesyster via video krävs att du har erfarenhet av att hålla i samtal. 

Chattjour

Storasysters chatt är öppen alla dagar i veckan, söndag till torsdag kl. 20-22 och fredag till lördag kl. 14-16. Där kan personer som har blivit utsatta för sexuella övergrepp, och anhöriga till utsatta, få stöd och hjälp. Syftet med chatten är framförallt att de stödsökande ska få möjlighet att sätta ord på sina upplevelser. Många berättar för första gången om vad de har blivit utsatta för. Storasysters chatt ska vara ett rum där de kan prata utan rädsla för konsekvenser, där de blir trodda och där de kan få dela sina tankar och känslor med någon. Vid behov eller intresse ska de stödsökande få relevant information och bli hänvisade till andra aktuella stödinsatser eller instanser. Vi hoppas att de stödsökande efter avslutad chatt ska känna sig lugnare, må bättre och känna sig mindre ensamma.

Volontärens roll
Som volontär i chattjouren är er uppgift att vara en stöttande medmänniska. Ni finns där för att lyssna och bekräfta de stödsökande. Detta gör ni genom att stärka, aldrig döma och genom att vara en person som orkar och vågar lyssna och prata om det som är svårt. Ni är inte professionella eller terapeuter, utan erbjuder ett medmänskligt stöd.

Uppdraget
Uppdraget utförs helt online - ni sitter hemma och chattar. Chattpassen schemaläggs i tremånadersperioder och ni skriver själva upp er på de pass ni vill chatta. Vi har ett aktivitetskrav om minst två chattpass per månad, men det är möjligt att ta fler chattpass en månad och färre en annan, om det passar er bättre. Tre till fyra volontärer är schemalagda vid varje chattpass och under chattpasset kan ni ha kontakt med varandra i en separat ”volontär-chatt” där ni kan ge varandra stöd och hjälp. Du har också kontinuerligt stöd av vår samordnare som ger handledning och feedback.


Onlinesyster

Onlinesyster är Storasysters långvariga onlinestöd där den stödsökande har kontinuerlig kontakt under en längre period med en specifik volontär.  

Syftet med att erbjuda en onlinesyster eller onlinebror är att den stödsökande ska få en mer personlig kontakt och ett kontinuerligt stöd från samma person. Det möjliggör en mer fördjupad kontakt där den stödsökande, tillsammans med volontären kan jobba mot en individuell målsättning.

Med sin onlinesyster ska den stödsökande kunna prata utan rädsla för konsekvenser och kunna dela sina tankar och känslor med någon som tror på och stöttar hen. Vid behov eller intresse kan stödsökande få relevant information om eller hänvisas vidare till andra stödinsatser. Vi önskar och jobbar för att de stödsökande efter avslutad kontakt ska må bättre och ha kommit närmare sitt uppsatta mål.

Volontärens roll
Som onlinesyster är ditt uppdrag att vara en stöttande medmänniska. I uppdraget är din roll inte professionell eller terapeutisk. Du finns där för att lyssna och bekräfta de stödsökande. Detta gör du genom att stärka, aldrig döma och genom att vara en person som vågar lyssna och prata om det som är svårt.

Uppdraget
Uppdraget utförs helt online och du sköter ditt uppdrag hemifrån via chatt/mejl eller video. Vi tar emot ansökningar från stödsökande och förmedlar kontakterna vidare till er i volontärgruppen. Du hörs en timme i veckan med din kontakt. Kontakten sker endast online och via Storasyster kanaler. En kontakt varar i tre till som längst sex månader via text, och 12 samtal via video. För att uppdraget ska vara hållbart och givande så finns det tydliga ramar för kontakten och du har kontinuerligt stöd av vår samordnare som ger individuell handledning och feedback på samtal. 


Utbildning

Som volontär i vårt onlinestöd ska du ha genomgått Storasysters grundutbildning. Under utbildningen får du en gedigen introduktion till verksamheten och ditt uppdrag som volontär. Utbildningen innehåller föreläsningar om bland annat sexuellt våld, våld i nära relation, trauma, bemötande och suicidprevention. En av dagarna tillägnas helt åt ditt uppdrag, där vi fokuserar på bemötande, ramar och praktiska detaljer.

Utbildningen kommer att hållas helt digitalt och bestå av två dagars utbildning via teams samt ett antal inspelade föreläsningar som du får ta del av själv. Datumen för höstens utbildningshelg är 20-21 april. Efter denna helg skickar vi ut de inspelade föreläsningarna som du behöver ha tagit del av innan du kan påbörja ditt uppdrag som volontär.

OBS: För att bli volontär är det är obligatoriskt att delta under hela helgen den 20-21 april (två dagar ca 9.00-16.00), samt ha tagit del av de inspelade föreläsningarna senast den 5/5. 


Stöd i uppdraget

  • Andra volontärer
Som volontär hos oss kommer du att vara del i en grupp med andra volontärer där ni kan dela frågor och funderingar som rör era uppdrag. Det är viktigt att vara ett aktivt stöd för varandra i denna grupp eftersom uppdraget i övrigt innebär mycket eget ansvar.

  • Volontärsamordnaren
Storasysters volontärsamordnare finns tillgänglig under kontorstider för stöd och hjälp i ditt uppdrag och du får löpande individuell handledning och feedback. 

  • Beredskapsgruppen
Under chattens öppettider finns en beredskapsgrupp tillgänglig som du kan kontakta för stöd i svåra situationer. Denna bemannas främst av Storasysters personal och finns även tillgänglig 20 min efter att chatten stängt.

  • Grupphandledning
En gång per termin förväntas du delta i grupphandledning tillsammans med andra volontärer där ni får stöd i era uppdrag och möjlighet att utbyta erfarenheter. Grupphandledningen ges på distans eller kansliet i Stockholm.

  • Fortbildning
Våra volontärer erbjuds varje termin fortbildning inom relevanta ämnen, för att fortsätta utvecklas och få stöd och verktyg i uppdragen. 


Villkor

  • Ålder och värdegrund
För att vara volontär i Storasyster behöver du vara minst 20 år gammal och dela vår feministiska värdegrund.

  • Medlem
Du behöver vara medlem i Storasyster och betala en medlemsavgift på minst 100 kr/år.

  • Aktivitetskrav
Som volontär förväntas du kunna lägga fyra till fem timmar i månaden på ditt engagemang och förväntas vara aktiv i minst ett år efter avslutad utbildning. Om du behöver pausa ditt volontärskap kan du göra detta i upp till två terminer.

  • Utdrag ur belastningsregistret
Vi kommer att be om ett utdrag ur polisens belastningsregister om du antas som volontär hos oss.

  • Tystnadslöfte
Alla verksamma inom Storasyster arbetar under tystnadslöfte. Det innebär att uppgifter av personlig eller känslig karaktär som du får ta del av under ditt uppdrag inte får föras vidare till personer utanför organisationen. Du förbinder dig till detta via ett kontrakt.

  • Ha bearbetat egna erfarenheter av sexuellt våld
Har du egna erfarenheter av sexuella övergrepp är det viktigt att du har bearbetat dessa och att bearbetningen avslutades för minst ett år sedan. 

Arbetet är ideellt, vilket innebär att du inte får betalt. Har du frågor om uppdraget mejla [email protected].

Varmt välkommen med din ansökan! 


Om Storasyster

Storasyster har hela Sverige som upptagningsområde och arbetar aktivt för att motverka sexuellt våld genom stödjande och kunskapshöjande insatser. 

Vi erbjuder stöd genom: 
  • Mejl- och chattjour
  • Onlinesyster (långvarigt volontärstöd via text/video)
  • Juridisk rådgivning 
  • Stöd vid polisanmälan
  • Samtalsmottagning med stöd- och rådgivande samtal eller psykologisk behandling

Storasysters kunskapshöjande arbete syftar till att öka medvetenheten om och minska förekomsten av sexuellt våld i samhället. Vi erbjuder utbildningar, publicerar rapporter och är aktiva i samhällsdebatten om sexuellt våld. Vi har även tagit fram söktjänsten stödefterövergrepp.se där vi listar verksamheter som kan ge stöd till vår målgrupp. 

Storasyster grundades 2012 och drevs under två år helt på ideell basis. Idag har vi elva anställda på vårt kansli i Stockholm. Vi får stöd från bl.a. Socialstyrelsen, Jämställdhetsmyndigheten, Brottsoffermyndigheten, Postkodsstiftelsen, Stockholms stad och Region Stockholm. 

Storasyster tilldelades Kvinnofridspriset 2019 av Operation Kvinnofrid, Stockholms stads Trygghetspris 2020, Arvsfondens Guldkorn 2020, Unizons Idépris 2021 och Child10 Awarded Member 2022.

Storasyster har 90-konto och står under Svensk Insamlingskontrolls tillsyn. Storasyster är även medlemmar i Giva Sverige och innehar märkningen Tryggt givande.

Läs mer om oss på vår hemsida.

Minsta åtagande

4-5 timmar/månad

När och var sker uppdraget

På distans, nationellt. Start slutet av april. OBS: Digital utbildning: 20-21 april (två dagar ca 9.00-16.00).

Ändamål

Uppgifter

Åtagande

  • När

    Dag, helg, kväll

  • Typ av uppdrag

    Kontinuerligt uppdrag

Spara

Senaste uppdragen