Är du nyfiken på att sitta i en styrelse?

Bilder

Att vara en del av en styrelse för en ideell förening är både kul och lärorikt, och ger dig möjligheten att vara med och påverka föreningens verksamhet, mål och visioner.  
Ett styrelseuppdrag ger dig värdefulla erfarenheter, så som att samarbeta med andra och kunskap inom ledarskap, kommunikation, ekonomi och samordning. Det är även ett bra tillfälle för att bredda ditt kontaktnät och träffa nya vänner!  

Vad är en styrelse?  

En styrelse är en grupp personer som tillsammans skapar riktlinjer och fattar beslut för en förening. Styrelsen ser till att medlemmarnas röst tas på allvar och blir hörda. Att vara en del av en styrelse innebär att man deltar i möten och samarbetar som grupp för att organisationen ska må så bra som möjligt!  
Styrelsen följer föreningens så kallade stadga. En stadga är ett dokument som innehåller de grundläggande reglerna och principerna för hur en organisation ska fungera. Den beskriver organisationens syfte, medlemskap, styrelsens roll, hur möten ska hållas, och hur beslut fattas, bland annat. 

Behöver du ha styrelseerfarenhet för att sitta i en styrelse?  

För att sitta i en styrelse krävs det oftast inte att du har erfarenheter med dig sen tidigare, utan du lär dig på plats tillsammans med gruppen. Det viktigaste är att du är nyfiken på uppdraget, har ett engagemang för organisationens frågor och en vilja att samarbeta med andra styrelsemedlemmar.  

Styrelsens olika roller 

En styrelse kan se ut på många olika sätt beroende på föreningens storlek och vilka ändamål som organisationen jobbar med. Nedan listar vi några roller som är vanliga i en styrelse:  
  • Ordförande: Leder möten och representerar föreningen utåt. 
  • Vice ordförande: Stöttar ordföranden och tar över vid behov. 
  • Sekreterare: Dokumenterar möten och hanterar viktiga dokument. 
  • Kassör: Sköter ekonomin, från budget till bokföring. 
  • Övriga ledamöter: Tar hand om specifika områden som marknadsföring eller evenemangsplanering. 

Årsmötet 

Årsmötet är ett viktigt tillfälle där medlemmarna och styrelsen träffas för att besluta om det kommande året. Det är styrelsen som planerar årsmötet och det hålls vanligtvis en gång om året.  
Årsmötet är ett demokratiskt tillfälle där medlemmarna: 
  • Röstar på vilka som ska sitta i styrelsen.  
  • Granskar verksamhetsberättelsen och ekonomisk redovisning. 
  • Diskuterar och beslutar om framtida planer, event och projekt.  
  • Föreslår ändringar i stadgarna. 
  • Får träffas, lära känna varandra och skapa en gemenskap inom organisationen.  
Genom att engagera dig i en styrelse får du inte bara möjlighet att växa personligen och professionellt, utan du bidrar också aktivt till föreningens framgång och gemenskap. Om du känner dig inspirerad att ta steget, tveka inte att söka ett styrelseuppdrag idag genom Volontärbyrån. Har du frågor eller funderingar? Vi på Volontärbyrån är här för att hjälpa dig hitta ett engagemang som passar just dig. 
Lycka till på din resa mot styrelseengagemang! 

Fler nyheter

Volontärbarometern 2024: Trots ekonomiska utmaningar vill många bli volontärer

Volontärbarometern 2024: Trots ekonomiska utmaningar vill många bli volontärer

Det ekonomiska läget har påverkat människors möjlighet att engagera sig ideellt, samtidigt som samhällsläget ökar motivationen att vilja bidra. Det visar Volontärbyråns nya rapport om det ideella engagemanget, Volontärbarometern 2024. Rapporten bygger på enkätundersökningar bland volontärer och representanter för ideella organisationer.

Unga killars engagemang i fokus för Volontärbyrån i Almedalen

Unga killars engagemang i fokus för Volontärbyrån i Almedalen

Även i år är Volontärbyrån en av medarrangörerna till Civilsamhällesarenan i Almedalen. Civilsamhällesarenan anordnas av flera av Sveriges ledande civilsamhällesorganisationer och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Volontärbyrån arrangerar ett panelsamtal på temat Var är de unga männen? Och hur kan vi engagera dem?