Grannstöd och Grannsamverkan i Botkyrka — Botkyrka

Hej, vill du hjälpa till som Grannstödjare

Beskrivning

 
Grannstödjares uppdrag 
Många inbrott sker dagtid när de flesta boende är på jobbet. Därför åker vi runt i vår bil, dagtid på vardagar. Vi är alltid minst två och vi får information via mail från polisen om vad som hänt i Botkyrka de senaste dygnen och vilka områden som bör besökas. 
 
Ibland promenerar vi iförda våra gula grannstödsvästar. Vi pratar med de boende som har bäst kännedom om sitt närområde och vi tipsar dem om vilka brottsförebyggande åtgärder som vi tror kan passa just dem. 
 
Goda erfarenheter av Grannsamverkan är viktigt att föra vidare. Vår främsta uppgift är att genom vår närvaro hjälpa till att förebygga brott men också inspirera de boende till bättre uppmärksamhet. Vår uppgift är att SYNAS, OBSERVERA och RAPPORTERA, men inte ingripa. Vi rapporterar våra iakttagelser till berörda myndigheter, som Botkyrka kommuns Med­borgar­center, Botkyrkabyggen, SRV och Trafikverket. 
 
Grannstödjare, krav 
Arbetet som grannstödjare är helt ideellt och ingen ersättning utgår, förutom fri lunch i någon av kommunens skolor. Vi har en utbildning/infokväll för nya grannstödjare, där vi går igenom bilen, körrutiner, protokollskrivning och vad som i övrigt ingår i uppgifterna. 
 
Grannstödsförare, krav 
För att köra bilen kräver vi B-körkort och några års körvana. Du kör en provtur med erfaren grannstödjare för att bedöma hantering av bil och trafik. Bilen vi använder är en Volkswagen T-Cross,  automatväxlad med alkolås. 
 

Minsta åtagande

3-4 gånger i månaden.

När och var sker uppdraget

Dagtid på vardagar c:a fyra-fem timmar mellan 9 och 16. Körningarna utgår från Tumba och omfattar hela Botkyrka kommun i planerad omfattning. Ibland deltar i aktiviteter på helger tillsammans med till exempel polisen, kommunen eller föreningar.

Ändamål

Uppgifter

Åtagande

  • När

    Dag, helg

  • Typ av uppdrag

    Kontinuerligt uppdrag

Senaste uppdragen