Brottsofferjouren Örebro Län — 12 platser

Vill du göra skillnad för någon som utsatts för, eller bevittnat brott?

Beskrivning

Att bli utsatt för ett brott kan hända var som helst, vem som helst och när som helst. Vi söker fler volontärer som vill engagera sig genom att ge stöd åt brottsutsatta, vittnen och anhöriga. Brottsofferjouren är en ideell organisation som arbetar för alla brottsoffers rättighet att få det stöd som behövs för att få kraften tillbaka. Grunden i vårt arbete är FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och alla människors lika värde.

Som volontär i Brottsofferjouren Örebro län ger du medmänskligt stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga genom hela rättsprocessen. Vi delar upp våra stödjare i två olika uppdrag - antingen den allmänna stödverksamheten eller stödjare i domstol. Om du efter en tid känner att du vill kombinera de uppdragen går det bra efter ett utvecklingssamtal med närmaste samordnare.
Som stödjare inom den allmänna verksamheten stöttar du brottsoffer via telefonsamtal, men även erbjuder samtalsstöd på plats våra lokaler. Du ger information, stöd och rådgivning kring rättsprocess, myndighetskontakter mm, med personens önskemål och behov som utgångspunkt. Det kan bli både korta och långa kontakter helt beroende på den hjälpsökandes behov.
Ett volontäruppdrag inom Brottsofferjouren är spännande, lärorikt och meriterande. Alla volontärer erbjuds en grundutbildning på 30 studietimmar plus praktik, fortlöpande utbildning, volontärträffar och handledning. 

Som stödjare i domstol på Örebro tingsrätt finns du till hands i utanför rättssalarna och hjälper vittnen, målsägande samt anhöriga med praktisk information och stöd i samband med en brottmålsrättegång, uppdraget sker på vardagar under dagtid. Här är det främst korta direkta stöd- och informationskontakter i vänthallen på tingsrätten. Du kan utöver det, även behöva finnas till hands att följa med som ett stöd in under förhandlingen, när ett sådant uppdrag efterfrågas. Det finns även möjligheter för vittnen att "förboka" en stödjare som sällskap/ stöd före, under och efter förhandlingen. 

Observera att när du är verksam som stödjare i domstol kan du inte samtidigt arbeta som nämndeman eller vara verksam i verksamheter på fängelser eller häkten, till exempel besöksgrupper eller liknande. 

Vi söker dig som vill göra skillnad för de som behöver stöd och hjälpvid brottsutsatthet. Du som har empati, ansvarstagande och ett engagemang för brottsutsatta. Du som vill vara med och påverka hur vi kan hjälpa till att få ett tryggare samhälle.

Välkommen att anmäla intresse!

Minsta åtagande

Du ska kunna avsätta 6-8 timmar i månaden i grunduppdraget. Utöver detta kommer tid för fortbildning, volontärträffar samt tid för handledning och utvecklingssamtal. Du ska ha fyllt 20 år och vi begär ett utdrag ur polisens belastningsregister. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet för uppdraget, då inga speciella förkunskaper krävs.

När och var sker uppdraget

Som stödjare i den allmänna verksamheten fördelas ärenden av samordnaren till dig när du har möjlighet att kontakta den brottsdrabbade, du meddelar själv hur många ärenden du kan ta och när du kan ringa upp. Du kan oftast ringa hemifrån från din stödjartelefon men bör också kunna komma in till respektive kontor för att genomföra samtalet där om den stödsökande önskar det. Som stödjare i domstol bokas passen genom ett bokningssystem, där du bokar in dig på två pass per månad, för- /eller eftermiddag. Passen ligger oftast ute under tisdag -torsdag. Men det kan även bli aktuellt måndagar och fredag, info om det får du genom samordnaren. Förmiddagspass 08:30-12:00 Eftermiddagspass 12:30-16:00. Uppdraget genomförs på Örebro tingsrätt. I båda volontärgrupperna har vi stödjarträffar var 6:e vecka under ca. 2 timmar då vi utbyter erfarenheter och samordnare får möjlighet att uppdatera stödjarna om aktuell information.

Platser

 • Askersund
 • Degerfors
 • Hällefors
 • Hallsberg
 • Karlskoga
 • Kumla
 • Laxå
 • Lekeberg
 • Lindesberg
 • Ljusnarsberg
 • Nora
 • Örebro

Tillgänglighet

Ändamål

Uppgifter

Åtagande

 • När

  Dag, helg, kväll

 • Typ av uppdrag

  Kontinuerligt uppdrag

Senaste uppdragen

Stadsmissionen, Göteborg

Bli sommarvolontär!

 • Barn och ungdom
 • Ekonomisk/social utsatthet
 • Sommar
Plats Göteborg