Individuell Människohjälp/IM, Sverige

Volontär antirasism

Beskrivning

Vill du engagera dig Anti-rasistiskt?

Ser du samhället hårdna och den rasistiska hatretoriken bli mer och mer vanlig i både media och i vardagen? Önskar du hitta verktyg för att skydda demokratin? Vill du träffa andra som också vill engagera sig i dessa frågor?

IM är en antirasistisk och feministisk organisation som tar avstånd från fascistiska, rasistiska och anti-feministiska organisationer och rörelser.

Hos IM’s antirasistiska grupp kan du komma oavsett tidigare kunskap inom antirasism. Vi är ett växande nätverk från olika delar av Sverige som har regelbundna digitala träffar för att tillsammans dela kunskap och lära oss mer om bland annat anti-rasistiska teorier, termer och verktyg. Målet är bland annat att vi bättre ska kunna agera och påverka lokalt genom praktisk antirasism.

Gruppen ska finnas för deltagarnas önskemål där vi tillsammans bestämmer vad vi vill göra. Kanske vill du bjuda in till en föreläsning, diskutera ett poddavsnitt eller bok. Kanske går du med en oro om hur samhället håller på att förändras men är osäker på vad du eller någon annan kan göra åt det. Kanske vill du lära dig mer om civilkurage eller känna igen rasistiska härskartekniker. Hör av dig till oss och delta på ett av våra digitala möten så utforskar vi vad som är möjligt tillsammans.

Hos oss innebär antirasism att erkänna och förstå att rasism existerar, att det både har att göra med hur en agerar och bemöter andra, att det är en idé och ideologi, men också en struktur i samhället. Varken hudfärg, etnicitet, religion eller kultur ska spela någon roll för hur du blir bemött eller vilka möjligheter du har i livet.

Frihet från rasism är en mänsklig rättighet och en nödvändighet för rättvisa och demokratiska samhällen. Därför arbetar IM aktivt med att utmana strukturer både inom vår egen organisation och i insatser från lokal till global nivå. IM och IM:s lokalföreningar identifierar, utmanar och bedriver insatser för att förändra rasistiskt beteende, rasistiska strukturer och rasistiska värderingar.
Välkommen att anmäla intresse!

Minsta åtagande

Gruppen har digitala möten var tredje vecka. du är med när du kan och har möjlighet.

När och var sker uppdraget

Uppdraget genomförs i första hand digitalt men det finns alla möjligheter att göra lokala insatser på orten där du bor.

Ändamål

Uppgifter

Åtagande

 • När

  Kväll

 • Typ av uppdrag

  Kontinuerligt uppdrag

Senaste uppdragen

Kompis Sverige

Bli Kompis - Karlstad

 • Integration och asylsökande
 • Social gemenskap
Plats Karlstad, Hammarö

Kompis Sverige

Bli Kompis i Skåne

 • Integration och asylsökande
 • Social gemenskap
Plats Helsingborg, Bjuv, Burlöv och 30 andra platser
Fjärrarbete På distans

Kompis Sverige

Bli Kompis - Stockholms län

 • Integration och asylsökande
 • Social gemenskap
Plats Stockholm, Danderyd, Ekerö och 23 andra platser