Nya Kompisbyrån — 6 platser

Bli mentor till en utrikesfödd kvinna i Uppsala!

Beskrivning

Tio år efter ankomsten till Sverige är ungefär hälften av gruppen utrikesfödda kvinnor arbetslösa, samtidigt som det finns personalbrist inom flera yrken. Detta vill vi ändra på! Därför lanserar vi Uppsala Yrkesmentor: ett mentorprogram där du på ett enkelt och meningsfullt sätt kan stötta utrikesfödda kvinnor i Uppsala att komma in på arbetsmarknaden. Är du en av våra nya mentorer?

Uppsala Yrkesmentor riktar sig till dig som är minst 18 år, identifierar dig som kvinna och bor i eller nära Uppsala. I programmet matchar vi ihop mentorpar som består av en deltagare och en mentor. Som mentor delar du med dig av dina erfarenheter och kunskaper av att studera och/eller arbeta i Sverige.

Deltagarna i Uppsala Yrkesmentor är utrikesfödda kvinnor som läser en komboutbildning till undersköterska, barnskötare eller kock. Har du själv erfarenhet i en av dessa branscher är vi extra intresserade av dig, men vi välkomnar mentorer med olika erfarenheter och bakgrunder – utan krav på specifika förkunskaper. Tillsammans kommer ni som mentorpar att öva på svenska, fokusera på studierna och prata om framtiden.

I våra mentorprogram har vi hittills stöttat 1 143 utrikesfödda kvinnor med att utveckla sin svenska, få bättre självförtroende och närma sig arbetsmarknaden – inte minst med stöd av sin mentor. Nya Kompisbyrån tror på volontäruppdrag som är enkla, roliga och meningsfulla. Därför får alla mentorer stöd från Nya Kompisbyrån både inför och under mentorskapet. 

Berätta lite om dig själv genom att skicka in en intresseanmälan. Vi kontaktar sedan dig med mer information och tillsammans bestämmer vi ett startdatum som passar dig. Vi matchar ihop er utifrån deltagarens mål samt er gemensamma yrkesbakgrund och intressen. Efter det skickar vi ut en inbjudan till en uppstartsträff där du och din matchning träffas för första gången samt får vägledning och tips inför mentorskapet. Ni får även möjlighet att delta på ett antal kvinnoträffar under året där samtliga deltagare i Uppsala Yrkesmentor får mötas och knyta nya kontakter.

Varmt välkommen att anmäla intresse!

Minsta åtagande

Som mentor deltar du på en uppstarts- och avslutningsträff tillsammans med andra mentorpar. Utöver detta träffas du och din matchning på egen hand en gång i månaden under sex månaders tid.

När och var sker uppdraget

Nya grupper av deltagare och mentorer startar upp regelbundet under 2024 och 2025. I samband med din anmälan bestämmer vi tillsammans ett datum som passar dig. De gemensamma träffarna äger rum i centrala Uppsala på kvällstid under veckodagar. Under mentorskapet är det ni själva som bestämmer hur, var och när ni ska träffas. Uppsala Yrkesmentor drivs av Nya Kompisbyrån i samarbete med Uppsala kommun och med stöd av Europeiska socialfonden.

Platser

 • Uppsala
 • Heby
 • Håbo
 • Knivsta
 • Tierp
 • Östhammar

Ändamål

Uppgifter

Åtagande

 • När

  Kväll

 • Typ av uppdrag

  Kontinuerligt uppdrag

Senaste uppdragen