Tobaksfakta

Hjälp barn att säga nej - samla namnunderskrifter för att stötta barn!

Det här uppdraget går inte att anmäla sig till längre.
Spara

Beskrivning

Uppdraget handlar om att inom ramen för kampanjen "Lagar för alla barns framtid - hjälp barn att säga nej" samla in namnunderskrifter som ska visa svenska politiker att vuxna vill att barn ska skyddas mot ett onödigt nikotinberoende (av såväl cigaretter, e-cigaretter, brunt och vitt snus).

Bakgrund: Över 90 procent av de som börjar med tobak är barn och sedan 2016 har allt fler barn lockats in i beroende på grund av nya nikotinprodukter som vitt snus och e-cigaretter.  De lockas av fina förpackningar, smaker som t. ex hubba bubba och av grupptrycket bland kompisar. Vuxenvärlden kan hjälpa barn att säga nej till beroende genom att dölja tobaksförpackningar i affärer, stoppa smaksättningen och införa nikotinfri skoltid. Den ideella organisationen Tobaksfakta, som står bakom ovanstående kampanj, vill visa svenska politiker att många vuxna står bakom en lagstiftning som skyddar barn mot tobaksindustrins metoder. Ju fler namnunderskrifter vi får in desto större chans att politiker agerar. Vi hoppas hitta volontärer som vill hjälpa till med det!

Namnunderskrifter kan samlas in via:
1. dina egna kanaler (jobb, skola, sociala medier). Skriv på själv och uppmuntra de du känner att skriva på för att visa att de vill skydda barn.
2. Ställ dig/gå runt på stan/mässor/andra publika offentliga sammanhang och be folk skriva under. Vi gör det så ofta vi hinner, och vi har märkt att nästan alla man frågar gärna skriver på.

Vårt mål är att få in minst 10 000 namnunderskrifter till maj 2023 och på WHO:s Tobaksfria dag 31 maj lämna över dessa till politiker.

Här kan du läsa mer om kampanjen (och själv skriva på)

P.S. Tobaksbruk skadar individers hälsa, men har också stor påverkan på miljö-och klimat, samt samhällsekonomin. 

Minsta åtagande

Att själv skriva under namninsamlingen tar någon minut, så det är det minsta åtagandet. :) Allt utöver det är fantastiskt. Ju mer tid du lägger desto fler namnunderskrifter förstås. Men det du hinner med, oavsett om det är litet eller mycket tid, är otroligt värdefullt och uppskattat!

När och var sker uppdraget

Kan utföras var som helst i Sverige, såväl fysiskt som på sociala medier. Dokument för insamling av namnunderskrifter skickas via mail, och påskrivna dokument kan skickas via posten eller fotas och mailas till oss.

Tillgänglighet

Uppdraget är tillgängligt för alla eftersom det går att göra hemifrån om så önskas. Detta i de fall då man vill maila de man känner, eller lägga upp info på sina sociala medier, och be människor skriva under. I övrigt väljer man även själv om man vill samla in underskrifter på arenor där man brukar röra sig eller om man vill gå till offentliga platser till exempel. I och med

Ändamål

Uppgifter

Åtagande

  • När

    Helg

  • Typ av uppdrag

    Engångsuppdrag

Spara

Senaste uppdragen